Hlavní obsah

Dvě kouzla

Novinky, Robert Dengler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik lidí si vzalo k srdci prezidentovu nedávnou radu: "Nedopusťme, abychom trávili čas nikdy nekončícími spory o interpretaci minulosti a zejména posledního desetiletí. Názory lidí se liší a lišit budou."

Článek

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová vztyčila v neděli prapor a po vzoru svých spolustraníků Tlustého či Beneše také našla kouzlo zapomnění. To když se rozhořčila, že současná vláda utajila platbu 326 miliónů korun firmě, která se státu kdysi nezdála vhodná pro obchod s krevní plazmou. Jen velmi neochotně Němcová připustila, že u zárodku drahého sporu stál i bývalý hasič mnoha požárů Klausových vlád - Jan Stráský, tehdy člen ODS.

Tato strana zároveň objevila druhé kouzlo - kouzlo odpovědnosti. Na řadě je totiž vznik poslanecké vyšetřovací komise, která by se měla podívat, jak se hospodaří s veřejnými prostředky. Pomiňme, že v této pozici je již přes deset let známý strašák mnoha lumpů - Nejvyšší kontrolní úřad v čele s Lubomírem Voleníkem (ODS). Jak je ale známo, do boje proti korupci a proti prošustrovaným penězům je nejlépe se pustit, až když je dobojováno a největší část státních miliard je přepumpována neznámo kam. A kdy také zjistit i uplatnit osobní odpovědnost, zdá se být zbytečným mrháním času.

Nedávno někteří poslanci ODS navrhovali prohlédnout kapsy vládním činitelům kvůli povinnosti zaplatit odstupné 750 miliónů konsorciu H za zrušenou dálnici. Jistě to nebylo proto, aby ODS odpoutala pozornost od desetimiliardové lapálie neúspěšného zahraničního podnikatele.

Navrhuji, aby přesto politici ODS nastavili hruď a šli v odpovědnosti příkladem. Žádné riziko z toho nekouká. Mohl by je totiž z toho vysekat Miroslav Macek (v klíčových letech kauzy firmy Diag Human tajemník ministra Stráského) za provizi řekněme deset miliónů korun. Daňoví poplatníci beztak neodvolatelně přišli o daleko víc. Jak jim napověděl prezident: "Jiní byli pasívnější či pohodlnější, obávali se riskovat, chtěli si možná spíše počkat, nebo prostě neměli docela obyčejný kousek toho svého tolik potřebného štěstí."

PRÁVO 22. dubna 2003

Reklama

Výběr článků

Načítám