Hlavní obsah

Dva měsíce do voleb a všichni na billboardech slibují fungující zemi

Právo, Jan Rovenský

Prosadíme dobře fungující stát. Dáme zemi do pořádku. Ano, bude líp. Práce místo sociálních dávek. Zatímco sněmovním volbám v roce 2010 dominoval státní dluh a hrozba řeckého krachu, v předčasných volbách stranické slogany naopak sázejí na lepší budoucnost.

Foto: ČTK

KDU-ČSL slibuje, že dá zemi do pořádku.

Článek

Podle Právem oslovených politologů to totiž bude levice a mimoparlamentní strany, které nastolí téma letošních voleb. Pravice naopak bude tahat za kratší konec provazu a soustředí se na to, aby její ztráty byly co nejmenší.

ČSSD do boje půjde se sloganem „Prosadíme dobře fungující stát“, komunisté s konkrétním vzkazem „Práce místo sociálních dávek“ a hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše si do loga dalo sice vágní, ale chytlavý vzkaz „Ano, bude líp“.

S dalším sloganem slibujícím lepší budoucnost přišla včera KDU-ČSL, která slibuje: „Dáme zemi do pořádku“.

Kalousek: Fungovat může i diktatura

Naopak ODS a TOP 09 na svých heslech zatím pracují. TOP 09 plánuje klást důraz na odpovědnost nejen státní, co se týče rozpočtu, ale i osobní, co se týče zdravotních a penzijních systémů.

„V neposlední řadě budou tyto volby zápasem o plně demokratický charakter našeho státu. Dobře fungující stát, což je heslo ČSSD, může být koneckonců i diktatura,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V pražských ulicích se v těchto dnech objevily billboardy Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ).

Politolog Jiří Pehe uvedl, že na hesla o dobře fungujícím státě budou lidé slyšet, ale použít ho mohou jen levicové či mimoparlamentní strany.

„Pravice během sedmileté správy státu ztratila dost na důvěryhodnosti, nejen četnými skandály, ale i příklady, kdy stát selhal, jako byla metanolová aféra či kolabující registry vozidel,“ řekl Právu.

Zabere antikomunismus?

Mobilizační témata bude podle Peheho pravice hledat těžko. „ODS může sáhnout po antikomunismu. A obranu parlamentní demokracie TOP 09 lidé těžko uvěří, když sama ústavní pravidla ohýbala,“ dodal.

Politolog Tomáš Lebeda si myslí, že prim budou stejně hrát hospodářská témata, ale že to bude úplně jiné než před třemi lety.

„Pravice to bude mít těžší a bude se muset vymezit na něčem jiném než na ekonomických tématech. Stále více lidí se totiž cítí sociálně ohroženo a očekávají, že přijde sociálně citlivější politika, což není vhodná doba na vysvětlování pravicových hodnot,“ řekl Právu.

Podle ředitele agentury PPM Factum Jana Herzmanna je logické, že bývalá sněmovní opozice a mimoparlamentní strany se snaží zaujmout voliče změnou společenského klimatu.

U ČSSD na hesle nezáleží

„Snaží se překonat tu ,blbou náladu‘ a naznačují, že když jim lidé dají hlasy, dojde ke změně,“ uvedl.

Herzmann si myslí, že u soc. dem. nezáleží na hesle, protože v případě, že neudělá nějakou komunikační chybu či se nerozštěpí, tak volby zřejmě vyhraje. „Nicméně i tak jejich elektorát na takový slogan slyšet bude, podobně jako u lidovců,“ doplnil.

Podle Herzmanna naopak pravice se soustředí na minimalizaci škod. „Přijdou s hesly, která budou varovat před příliš velkým prostorem pro levici, nebo zvednou téma soupeření s prezidentem Milošem Zemanem. Protože pravice odchází do opozice, tak nebudou mít příliš chuť zvedat nová témata,“ dodal.

„Lidé nevěří, že je třeba malý stát“

Šéf agentury STEM Jan Hartl si myslí, že voliči už neslyší na jednoduchá řešení a politické sliby, protože jsou dlouhodobě z politiky rozčarováni. „Strany musejí ukázat, že vědí, co se zemí chtějí udělat, že mají nějakou vizi. Podoba státu a jeho fungování jsou pro společnost důležité. Lidé nepřijali názor, že potřebujeme minimální stát,“ podotkl.

Anketa

Ovlivní hesla na billboardech vaši volbu?
ano
2,2 %
ne
97,8 %
Celkem hlasovalo 13679 čtenářů.

Související témata

Jeden z billboardů, jimiž se chtějí lidovci před volbami prezentovat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám