Hlavní obsah

Důvěra v prezidenta výrazně klesla

• Aktualizováno
Novinky, jas

Důvěra v prezidenta i ostatní ústavní instituce výrazně klesla. Hlavě státu podle červnového šetření CVVM věřilo 44 procent lidí. V březnu to byla polovina občanů. Nejvyšší důvěře se tradičně těší starostové a obecní zastupitelé.

Foto: Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

Článek

Nedůvěru hlavě státu deklarovalo 53 procent lidí. U prezidenta převažuje nedůvěra nad důvěrou poprvé od roku 2017. Nižší důvěru měl prezident naposledy v květnu roku 2017.

Starostům důvěřuje 61 procent a obecním zastupitelům 60 procent lidí. Vládě a krajským zastupitelům shodně 40 procent lidí. Hejtmani se těší důvěře 36 procent dotázaných, Senátu věří 34 a Sněmovně 32 procent lidí.

„V časovém srovnání můžeme vidět, že v porovnání s předchozím šetřením z března 2020 se snížila důvěra, případně zvýšila nedůvěra u všech zkoumaných institucí s výjimkou obou parlamentních komor, u kterých se změna pohybovala v hranicích možné statistické chyby,” uvedla agentura.

Nejvýrazněji klesla důvěra u hejtmanů (o 9 procentních bodů), krajských zastupitelstev (o 8 procentních bodů) a prezidenta (o 6 procentních bodů).

Zemanovi začala dovolená, na Vysočině bude jen pár dní

Domácí

Prezidentovi častěji věří starší lidé, osoby s nižším vzděláním, obyvatelé Moravy a voliči ANO, KSČM a ČSSD. Naopak u mladších ročníků, studentů, podnikatelů a obecně i obyvatel Čech je důvěra v hlavu státu nižší. Totéž platí pro voliče pravice.

Spokojenost s politickou situací deklarovalo 20 procent lidí, nespokojenost uvádělo 44 procent respondentů a 34 procent lidí nemělo vyhraněný názor.

Průzkum proběhl od 20. června do 2. července a zapojilo se do něj 1013 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám