Hlavní obsah

Duševní výbava

Novinky, Jiří Hanák

Pohleďme do duševní výbavy Petra Bendla a žasněme. Tento muž zcela vážně v rozhovoru pro náš list tvrdí, že: nacismus vyšel se sociálnědemokratických struktur tehdejšího Německa, že omezování samosprávy zapáchá nacismem a že "grosstapo" a přerozdělování mají k sobě blízko. Ten člověk je opravdu (omyl vyloučen) hejtmanem a místopředsedou ODS.

Článek

V případě první myšlenky Petr Bendl zřejmě trpí špatným strávením dávné brožurky o sociálfašismu. Ten termín razili ve třicátých letech komunisté, aby zamaskovali fakt, že sociální demokraté v Německu byli nejdůslednější odpůrci nacismu. Stalin totiž zakázal bojovat německým komunistům proti Hitlerovi, deroucímu se k moci, neboť Hitlera považoval za "ledoborec revoluce". Že Petr Bendl ví o otázkách, ke kterým se vyjadřuje, asi tolik, co Pygmej o kvantové mechanice, svědčí i jeho oprava. Totiž že nacismus přišel z národně socialistických struktur. Tedy nacismus vyšel z nacismu! Toť objev předsedy ODS a středočeského hejtmana.

Druhou myšlenku Petra Bendla lze chápat i jako urážku Václava Klause a rodné ODS. Páchne-li omezování samosprávy nacismem, nebyl to snad Václav Klaus a ODS, kdo dlouho bojovali proti decentralizaci státní moci a vzniku krajů? A nebyla to snad právě ČSSD, která potom, co v roce 1998 vyhrála volby, prosadila vznik samosprávných celků? Za houkání modrých sýčků, že je to předčasné a nedomyšlené? Pamatuji se z katechismu, že není hříchem, co do úst vchází, ale co z úst vychází. V tom případě Petr Bendl hřeší nezřízeně hříchem hlouposti.

S myšlenkou třetí, o souvztažnosti "grosstapa" a přerozdělování, nevím, co si počít. Co tím myslel, ví asi jen místopředseda ODS a středočeský hejtman.

Vždycky jsem si myslel, že vrcholná česká politika se uzdraví přílivem čerstvé krve z krajů. Dnes začínám ale rozumět obavám Václava Klause, co že mu lidé z regionů udělají z jeho milované strany. Mířil tím sice na "Maryšku" Tošenovského, přesně však, i když s předstihem, trefil lišku Bendlovu. Nechť Bůh ochraňuje republiku před přílivem takové čerstvé krve!

Mířidla Václava Klause jsou ale seřízena notoricky špatně. Na jaře letošního roku bez rozpaků vpálil Pavlu Teličkovi (při jeho jmenování komisařem EU) kvůli jeho komunistické minulosti cejch prospěcháře. Ve čtvrtečním slavnostním projevu však vyzval společnost, aby "se přestala tvářit tak, že by člověk měl za všechny své názory či postoje nést černé znamení po celý zbytek svého života". Že by obrtlík až takový?

Možná že jarní prezidentova střelba byla účelová palba na ČSSD, a na podzim cítí potřebu tolerantní tváří pomoci babrácké volební kampani ODS, neboť jeho charisma je s touto stranou stále samozřejmě spojované. A možná že už "myslí za roh" aktuálních událostí a s předstihem připravuje cestu k předsednictví ODS svému favoritu Tlustému, handicapovanému dosud "černým znamením" komunistické minulosti.

V každém případě nám místopředseda ODS Bendl i její čestný předseda Klaus dali svými vystoupeními podnět k otázkám. První o tom, jak člověk s takovou duševní výbavou může být hejtmanem, druhý o tom, jak rychle se dají měnit názory.

Reklama

Související články

Dva prezidenti

Prezident republiky Václav Klaus požádal ministra vnitra Františka Bublana, aby zvážil setrvání Jiřího Koláře ve funkci policejního prezidenta....

Výběr článků

Načítám