Hlavní obsah

Duka souhlasí, aby církev dostala místo peněz z restitucí dluhopisy

– Praha

Kardinál Dominik Duka podle svých slov jedná o tom, aby místo části peněz, které má katolická církev obdržet od státu v rámci majetkového vyrovnání, dostala církev dluhopisy. Reagoval tak na výzvu hnutí Občané městu, město občanům.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka.

Článek

Hnutí nedávno požádalo v dopise Duku, aby církve vyčlenily jednu miliardu z vracených peněz na odstranění škod z červnových povodní.

Kardinál na jejich žádost reagoval kladně. „V současnosti jednáme s příslušnými úřady vlády, že namísto větší části peněž, rozpočtovaných na finanční kompenzaci pro katolickou církev, přijmeme státní dluhopisy. Dáváme vládě možnost, aby s penězi, které by nám jinak vyplatila, naložila podle svého uvážení, třeba i na likvidaci následků povodní, a aby nám je vyplatila až v dobách pro státní rozpočet příhodnějších,“ napsal v odpověď.

Zároveň odmítl, že by katolická církev disponovala závratným bohatstvím. „Katolická církev v Česku rozhodně nepatří mezi bohaté organizace a ani nedrží vysokou hotovost na účtech. Místo shromažďování peněz se soustředíme na drobnou a dlouhodobou práci. Katolická Charita ČR byla v postižených oblastech před povodněmi, při povodních a zůstane i po povodních,“ prohlásil.

Příspěvky charitě

V dopise také slíbil, že z obdržených finančních kompenzací bude církev každý rok přispívat na službu Charity ČR. „Věříme, že za dobu trvání majetkového narovnávání se bude jednat o částku několikanásobně vyšší než vámi navrhovaná miliarda,“ uvedl Duka v dopise.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

V rámci zákona o majetkovém vyrovnání mají církve dostat zpátky majetek v hodnotě 75 miliard korun, za nevydaný majetek získají 59 miliard, které jim bude stát splácet 30 let. Největší část má přitom dostat právě katolická církev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám