Hlavní obsah

Důchody budou v lednu na poštách jen pět dnů

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Důchodci by nyní v lednu neměli otálet s vyzvednutím důchodu. Na poštách budou totiž jejich peníze uloženy maximálně pět pracovních dnů po termínu splatnosti, a ne až tři měsíce jako dosud. Podle tiskového mluvčího České pošty Ladislava Vančury jde ale jen o přechodné opatření.

Článek

"Vynutila si ho změna systému výplaty důchodů, která vstoupí v platnost 1. února. Vzhledem k ní je nezbytné starý systém uzavřít, aby byly peníze buď u důchodců nebo na České správě sociálního zabezpečení, a žádné nezůstaly na poštách," uvedl Vančura. O tom, že nevyzvednuté důchody budou v lednu vraceny ČSSZ, informovali podle Vančury doručovatelé v prosinci všechny důchodce, jichž se to týká. Podrobné informace o tom jsou i na letcích na všech poštách.

To ale nic nemění na tom, že někteří důchodci, kteří například onemocněli a jsou teď v nemocnici, mohou bezprostředně po návratu zůstat bez peněz. "Od února bude Česká pošta opět nechávat důchody na přepážkách ležet až tři měsíce. Ti, kteří si přejí, aby jim byl důchod doručován až do bytu, ho budou nadále dostávat prostřednictvím doručovatelek. A lidé, kteří si pro penzi chodí na poštu, tak budou moci činit i po změně systému výplat," ujistil Vančura.

Jiné formuláře a centrální registr

Měsíčně se v ČR vyplácí kolem 3,2 miliónu důchodů. Nyní důchodci příjem peněz potvrzují na kvitančním listě, který je dokladem pošty, avšak jim žádný doklad nezůstává. ČP ho důchodci vystaví pouze na přání, po zaplacení poplatku. Tato praxe se od února změní. Dosavadní evidence výplat na každé poště bude nahrazena centrálně vedeným registrem všech důchodů. K výplatě budou sloužit jednorázové modré výplatní doklady podobné poštovním poukázkám.

Doručovatelé je v žádném případě nebudou moci vhazovat do schránek. Důchodce bude muset vždy, tedy i při přebírání peněž ve svém bytě, předložit doručovateli platný průkaz totožnosti. Převzetí důchodu potvrdí podpisem na hlavní části poukázky a dostane automaticky ústřižek. Nebude už tedy muset o potvrzení o převzetí důchodu speciálně žádat poštovní úředníky. Jak podle ČTK sdělila mluvčí ČSSZ Věra Šandová, pokud se důchodce dočasně nezdržuje v místě bydliště, bude moci i v novém systému požádat svou poštu o to, aby důchod dostával v místě přechodného pobytu. Na rozdíl od současného stavu už nebude mít povinnost vyzvednout si sedmou splátku osobně na poště v místě bydliště, nebo předložit potvrzení lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám