Hlavní obsah

Důchodci dostanou od státu jednorázově 5000 korun

Novinky, alt, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé, kteří pobírají starobní, invalidní či vdovské důchody, dostanou od státu jednorázový příspěvek 5000 korun. Řekli to v pátek na společné tiskové konferenci premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček.

TK premiéra Andreje Babiše a ministra Jana Hamáčka Video: Novinky

 
Článek

Babiš důrazně odmítl, že by šlo o uplácení lidí před volbami. „Chtěl bych zdůraznit, že skutečně to, co navrhujeme, není žádná korupce a žádný úplatek. Senioři si zaslouží tento příspěvek na lepší život,” uvedl na úvod premiér.

Příspěvek dostanou senioři v prosinci. Dopad do rozpočtu příštího roku podle Babiše bude 15 miliard korun. Podle premiéra není země příliš zadlužená a může si podobný výdaj dovolit. Podle něj je Česká republika čtvrtá nejméně zadlužená země v Evropě.

„Tento a příští rok se musíme dočasně zadlužit. Až se vrátíme k normálu, tak se budeme znovu snažit dluh snižovat, tak jak jsme to dělali doteď,” nadnesl s tím, že zadlužení je důsledkem epidemie koronaviru.

Příspěvek se dotkne asi tří milionů starobních a invalidních důchodců a těch, co pobírají vdovský důchod. Zákon ještě musí projít legislativním procesem.

„Nemá to přímou souvislost s virem, jde o náklady seniorů,” řekl Babiš a odmítl kritické hlasy, že by se země zadlužovala kvůli seniorů. Odmítl také název dávky rouškovné, který se v minulých dnech vžil.

Babiš s Hamáčkem o snížení daní i rouškovném pro důchodce

Domácí

Dle valorizace by se důchody měly navíc zvýšit o 848 korun měsíčně, což bude mít na státní rozpočet dopad 32,5 miliardy.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová původně navrhovala, aby příspěvek byl 6000 korun, to odmítla ministryně financí Alena Schillerová, která byla ochotná přistoupit na 4000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám