Hlavní obsah

Druhý pilíř bude výhodný pro polovinu lidí, očekává Nečas

Novinky, jas
Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) spolu s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09) představili podobu důchodové reformy, která odstartuje od příštího roku zavedením druhého pilíře. Jeho podobu prosadila vláda a podle premiéra je vstup do systému výhodný zhruba pro polovinu lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09)

Článek

Nečas zdůraznil, že výhodnost vstupu byla testována matematickým modelem a připomněl, že bez zavedení druhého pilíře by výdaje na důchody stouply z nynějších devíti procent HDP až na 12 procent, což by neúměrně zatěžovalo celý systém.

Zatímco letos pracuje na jednoho penzistu 1,8 ekonomicky aktivních občanů, v roce 2050 bude poměr již pouze 1:1,2. Nečas i Müllerová proto vyzvali občany, aby nespoléhali pouze na stát, ale rozložili své zabezpečení na stáři do více pilířů. Nečas zdůraznil, že je o rozšíření stávajících možností.

"Jde o to nenosit všechna vejce v jedné ošatce," popsal premiér s tím, že stát nebude občany k zapojení do druhého pilíře jakkoliv nutit.

Rétorika ČSSD je nejapná

Nečas si je vědom i toho, že prvotní účast ve druhém pilíři bude nižší, než vláda ještě loni očekávala. Přičítá to mimo jiné i "nejapné a nehorázné rétorice" ČSSD, která tvrdí, že druhý pilíř v případě svého volebního vítězství zruší.

Premiér přiznal, že on sám do druhého pilíře vstoupí a bude se orientovat na konzervativní důchodové fondy. Stejně tak využívá i penzijní připojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám