Hlavní obsah

Drábek chystá mantinely pro stávkující, odboráře to nevzrušuje

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v současnosti pracuje na tzv. zákonu o stávce, který by měl zpřesnit podmínky pro pořádání stávek. Zatím není zcela jasné, jaká bude jeho konečná podoba, šéfy předních odborových organizací v Česku to nicméně nechává klidné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

„Na zákonu se pracuje, v nejbližších dnech půjde do vnitřního připomínkového řízení. Podle plánu legislativních prací vlády bude kabinetu předložen do konce března,“ potvrdila Novinkám mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková úmysl prosadit tzv. zákon o stávce.

Ten by měl nastavit některé mantinely zejména pro pořadatele stávek. „Jelikož o konkrétní úpravě se bude ještě diskutovat, je nyní předčasné sdělovat o návrhu bližší informace,“ řekla Švrčková.

Podle odborů není nový zákon potřeba

Nejčastějšími svolavateli stávek jsou přitom odbory. Šéfům těch nejvýznamnějších v Česku ale nový zákon starosti nedělá. „Nemám s tím problém. Když si vláda usmyslela, že bude tímto způsobem regulovat stávku, ať si to klidně udělá,“ reagoval předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. „Pro mě je to spíš otázka morálky těchto politiků, kteří nejsou schopni vyřešit problémy české společnosti a řeší absolutně nepodstatné věci,“ dodal.

Podobně to komentoval také šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. „Domníváme se, že zákon je zbytečný,“ řekl s tím, že dosavadní právní úpravy týkající se stávek a kolektivního vyjednávání jsou dostačující. Potvrdil ale, že ČMKOS s ministerstvem ve věci nového zákona spolupracuje. „Máme v té skupině našeho vedoucího právního oddělení,“ upřesnil.

Šéf lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel nechtěl předjímat, dopředu však upozornil na možnou neústavnost zákona. „S legislativním rámcem si tady nikdo hlavu neláme,“ řekl Novinkám.

Výběr článků

Načítám