Hlavní obsah

Zeman jmenuje Vojtěcha ministrem, ceremoniál nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman souhlasí se jmenováním Adama Vojtěcha (za ANO) ministrem zdravotnictví. Jmenovací dekret podepíše ve středu, poté bude Vojtěch uveden do funkce ministra. Na Twitteru to v úterý uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Novinky

Adam Vojtěch

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman vyslovil souhlas s nominací Adama Vojtěcha, ve středu dne 26. května 2021 na Pražském hradě podepíše jmenovací dekret a v odpoledních hodinách bude Adam Vojtěch uveden do úřadu ministra zdravotnictví,” napsal Ovčáček.

Vojtěch, který už ministrem zdravotnictví byl, nahradí Petra Arenbergera (za ANO). Končící ministr čelil kritice kvůli tomu, jak informoval o svém majetku.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nebude jmenování Vojtěcha doprovázet tradiční ceremoniál a nový ministr si pouze převezme jmenovací dekret. Babiš novinářům po summitu EU v Bruselu řekl, že se takto dohodl s prezidentem, oficiální jmenování podle něj není potřeba. Premiér zatím neví, v kolik hodin Vojtěcha uvede do funkce, možná se tak stane v podvečer.

O výměně ministrů informoval v úterý Babiš z Bruselu. Poznamenal, že s Vojtěchem o možném návratu do vlády mluvil minulý týden. Dodal také, že výměnu předem nekonzultoval s prezidentem Milošem Zemanem.

Arenberger končí, vrací se Vojtěch

Domácí

Vojtěch se ještě odpoledne nechtěl ke svému návratu do funkce ministra zdravotnictví vyjádřit. Nepotvrdil ani, zda tuto nabídku od premiéra Andreje Babiše (ANO) dostal. „Dozvíte se to včas,” řekl po jednání sněmovního zdravotnického výboru na dotaz ČTK.

Vojtěch byl ministrem do září 2020, kdy ho nahradil epidemiolog Roman Prymula.

„Funkci ministra zdravotnictví jsem dělal srdcem a ze všech sil. Jsem přesvědčen, že jsem udělal maximum pro zvládnutí epidemie nemoci covid-19. Nemám se zač stydět,” sdělil tehdy při své rezignaci.

Premiér jeho odchod v loni na podzim okomentoval tím, že Vojtěch je slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk. „Jsem přesvědčen, že kdyby veškerou svou energii nemusel vydat na boj koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví,” řekl tehdy Babiš.

Připraví se Prymula, Blatný. Opozice si utahuje z návratu Vojtěcha do čela zdravotnictví

Domácí

Nyní mu premiér nabídl stát se ministrem znovu. V čele resortu má vystřídat právě Arenbergera, který v úterý rezignoval. Uvedl, že čelil tlaku ze strany médií. Ta v posledních dnech upozorňovala na nesrovnalosti v jeho majetku.

Návrat Vojtěcha zkritizovala opozice, která to označila za politickou zoufalost. Dokazuje to podle ní, že se vládního cirkusu nechce již nikdo účastnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám