Hlavní obsah

Dozorčí rada VZP: zastavte útoky na pojišťovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny v úterý vyzvali ministra zdravotnictví Davida Ratha, aby přestal s útoky na vedení pojišťovny. Systémovým řešením situace by podle nich bylo ukončení nucené správy nad VZP. Dozorčí rada jednohlasně podpořila setrvání ředitelky Jiřiny Musílkové ve funkci.

Článek

Ministr vyhlásil nucenou správu nad VZP minulý čtvrtek. Premiér Jiří Paroubek poté vyzval ředitelku pojišťovny Jiřinu Musílkovou k odstoupení. Prohlásil, že nucená správa skončí, jakmile Musílková odejde z funkce.

Podle dozorčí rady Musílková vinu na dluzích pojišťovny nenese. VZP musela vydávat podle ministerských vyhlášek více peněz, než kolik měla k dispozici.

Rada VZP: nucená správa nemá oporu v zákoně

Podle dozorčí rady nebyly naplněny zákonné důvody pro uvalení nucené správy. Její členové se shodli na tom, že opatření poškozuje dobré jméno a hospodaření pojišťovny. Rada se proto obává odlivu klientů. "Systém všeobecného zdravotního pojištění není připraven na velké přesuny pojištěnců mezi pojišťovnami," upozornil předseda dozorčí rady VZP Josef Kantůrek. Obává se omezení dostupnosti péče.

Podle informací dozorčí rady se prý lidé na ostatní zdravotní pojišťovny již obracejí a informují se na možný přestup k nim. "Za pátek zaznamenaly pojišťovny zájem jako za celý rok," dodal Kantůrek. Uvedl však, že přesné počty rada nezná.

Dozorčí rada VZP tak dospěla k podobným závěrům jako vedení VZP, které již od pátku registrovalo zvýšený zájem klientů o změnu zdravotní pojišťovny. Ministr Rath tvrdil, že by lidé neměli od VZP odcházet, neboť jeho ambicí je z ní "vytvořit nejlepší zdravotní pojišťovnu".

Anketa

S kým více souhlasíte ve sporu o hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny?
S ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou
69,9 %
S ministrem zdravotnictví Davidem Rathem
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5387 čtenářů.

Reklama

Související články

Paroubek požaduje hlavu ředitelky VZP

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se vyslovil pro odchod ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové. Ministr zdravotnictví David Rath...

Rath pohrozil šéfce VZP Musílkové policií

Ministr zdravotnictví David Rath ve čtvrtek vyhlásil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) nucenou správu. Ještě ten den večer nařknul ředitelku Jiřinu...

Výběr článků

Načítám