Hlavní obsah

Dozorčí rada ČD odvolala představenstvo včetně ředitele Zeleného

Aktualizováno

Dozorčí rada Českých drah odvolala ve čtvrtek představenstvo firmy včetně dosavadního ředitele Dalibora Zeleného a zvolila nové. Předsedou představenstva se stal dosavadní náměstek ředitele ČD pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz, který zřejmě bude také Zeleného nástupcem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Dalibor Zelený

Článek

Generálního ředitele Českých drah musí zvolit nově ustavené představenstvo, které poprvé zasedne v pátek ráno. Očekává se, že se jím stane Kurucz, někdejší šéf jedné z firem koncernu Agrofert. V pravomoci představenstva a následně i šéfa ČD jsou pak další personální změny ve firmě.

Do představenstva Českých drah byli s účinností od 21. února jmenováni vedle Kurucze ještě současný náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Michal Štěpán a Pavel Krtek, vyplývá ze sdělení drah pro pražskou burzu. V představenstvu tak vedle Zeleného skončil také Karel Otava.

Změny budou pokračovat

Ministr Prachař řekl, že úkolem pro celý management drah bude posílit ekonomiku firmy a podporovat osobní dopravu. "Chceme posílit kontrolní činnost ČD a chceme se jednoznačně soustředit na ekonomiku a kontrolu. Chceme posílit diskusi s kraji a rozvíjet dále osobní dopravu," uvedl.

Ministerstvo podle něho předloží vládě návrh na složení nového řídícího výboru, který by měl následně popřípadě obměnit dozorčí radu.

Zelený je generálním ředitelem Českých drah od loňského července. Na konci ledna mu dozorčí rada společnosti prodloužila manažerskou smlouvu do konce února.

Do čela drah Zelený nastoupil po rozsáhlé personální výměně původního managementu, kterou krátce po svém nástupu prosadil ministr dopravy v úřednické vládě Zdeněk Žák.

Kurucz se stal členem představenstva zároveň se Žákem loni v červenci. Do Českých drah nastoupil jako výkonný ředitel pro provoz a techniku loni v květnu. Předtím působil dva roky jako šéf pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert nynějšího ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Právě hnutí ANO nominovalo do vlády nynějšího ministra dopravy Prachaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám