Hlavní obsah

Dožití bez utrpení. Resort zdravotnictví se zaměří na umírání v nemocnicích

Právo, Václav Pergl

Ministerstvo zdravotnictví připravuje projekt, který se zaměří na umírání v nemocnicích, kde dnes končí svůj život až 70 procent pacientů. Do roku 2025 chce mít v pěti pilotních zařízeních speciální takzvané paliativní týmy, které budou pečovat o umírající a budou přitom postupovat podle stanovených doporučení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Považuji za velice důležité řešit kvalitu dožití našich pacientů tak, aby co možná nejméně trpěli,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dodal, že je také potřeba, aby se lékaři paliativní péči, která je specializovanou zdravotní péčí o umírající, naučili lépe využívat.

Projekt vítá i předseda České společnosti paliativní medicíny Ondřej Sláma. Podle něho by měly být konečným cílem služby poskytované v takové kvalitě a kvantitě, aby pacient se závažným onemocněním měl reálnou volbu druhu a místa poskytované péče.

Projekt se zúžil

Ještě loni v dubnu ministerstvo pod jiným ministrem zdravotnictví deklarovalo, že po roce 2020 by mohly nevyléčitelně nemocným a umírajícím pacientům poskytovat paliativní péči všechny nemocnice. Nyní se tento projekt zužuje.

„Měřítkem úspěchu projektu bude, když do konce roku 2025 bude alespoň pět pilotních nemocnic v programu paliativní péče pokračovat,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

V Česku umírá ročně asi 108 tisíc lidí a zhruba 65 až 70 procent jich zemře v nemocnici. Velká část z nich je do nemocnic převezena na poslední dny či hodiny života. Průzkumy ale ukazují, že až 80 procent lidí si přeje zemřít doma.

Paliativní péče zmírňuje bolesti a utrpení, nesoustřeďuje už se na vyléčení, protože z medicínského hlediska to je nemožné, ale na kvalitu posledních dní nebo měsíců života. Zahrnuje i psychickou podporu a také pomoc blízkým.

Reklama

Výběr článků

Načítám