Hlavní obsah

Doufám, že lidé pochopí, že očkování je jediná šance, řekla Zemanova dcera

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) zavítala ve středu dcera prezidenta Kateřina Zemanová. Kromě darů v podobě ochranných a zdravotnických pomůcek návštěvu pojala jako podporu očkování proti koronaviru mezi širší veřejností. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který byl ve středu v nemocnici také přítomen, je Česko na rychlejší očkování připraveno, problémem však zůstává nedostatek vakcín.

Kateřina Zemanová se postavila k podpoře očkování, stále ale chybí vakcínyVideo: Novinky

 
Článek

„Dnešní návštěvu jsme chtěli spojit s osvětou ohledně očkování, kdy část veřejnosti má bohužel pořád pocit, že očkování je nebezpečná záležitost a že jsou tady jiné cesty. Nechci šířit nějakou propagandu, ale doufám, že postupem času spousta lidí pochopí, že očkování je asi jediná šance na návrat do normálu a nějakou naději v životě,“ uvedla Kateřina Zemanová.

Na podporu povědomí o bezpečnosti očkování byl v ÚVN také naočkován osmatřicetiletý plukovník Libor Vašina. „Je třeba si uvědomit, že virus námi nehraje fair play. Proto musíme učinit veškerá opatření, jak virus porazit v bitvě, když to řeknu vojenskou terminologií. A očkování má své místo a je nezbytné,“ doplnil veterán, který v ÚVN pracuje jako neurolog.

Zájem o očkování stoupl. Vakcínu chce 64 procent lidí

Koronavirus

Do Ústřední vojenské nemocnice také Zemanová v zastoupení Nadačního fondu Miloše Zemana přivezla dar v podobě chirurgických roušek, dezinfekce a injekčních stříkaček. Povinnosti týkající se prezidentského nadačního fondu převzala dcera Miloše Zemana na konci loňského roku.

„Nechtěli jsme přijet s prázdnou a chtěli jsme tímto, byť jen symbolicky, za všechny a za Nadační fond poděkovat zdravotníkům,“ dodala Zemanová.

Podle 40 procent mladých učitelů je covid bublina a očkování nebezpečné

Koronavirus

Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, je Česko na rychlejší očkování připraveno. Problémem je ale nedostatek vakcín.

„Dostatek vakcín je alfa a omega úspěchu. Těch vakcín je žalostně málo. Nám chybí v tuto chvíli skutečně miliony vakcín a to, že tady máme statisíce vakcín, nemůže nikdy vést k tomu, že by se očkovací systém, který bude schopný naočkovat až sto tisíc lidí denně, zapojil zcela,“ doplnil Prymula.

Doposud bylo v ÚVN proočkováno 40 tisíc osob a denně zde naočkují kolem 700 lidí. Velkokapacitní očkovací centrum v pražské hale O2 universum, jehož provoz bude ÚVN zajišťovat, má být oproti plánovanému 11. dubnu spuštěné až začátkem května. Důvodem je právě dosavadní nedostatek vakcín, centrum by za plného provozu mělo být schopné naočkovat až 10 tisíc lidí denně.

Prymula se stal externím konzultantem skupiny Agel

Domácí

Zemanová i Prymula také zasedají v porotě projektu Anděl mezi zdravotníky, který vznikl loni na podporu lékařů, zdravotních sester a dalšího zdravotního personálu a za účelem vyjádřit jim poděkování. V rámci projektu také Nadační fond Miloše Zemana rozdává finanční dary různým nemocničním zařízením v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám