Hlavní obsah

Dotaz na dluhopisy není rána do zad, tvrdí poslanec Votava

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní rozpočtový výbor se nepustil do žádného politického boje, řekl jeho předseda poslanec Václav Votava (ČSSD) v rozhovoru pro středeční vydání deníku Právo. Narážel tím na usnesení výboru, ve kterém daňovou správu vyzval, aby prověřila záležitost kolem korunových dluhopisů. Podle ministra financí Andreje Babiše k tomu ale výbor nemá oprávnění.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Poslanec Václav Votava

Článek

Usnesení, kterým rozpočtový výbor Sněmovny požádal Generální finanční ředitelství, aby jej informovalo, jak to bylo s korunovými dluhopisy, označil Andrej Babiš za vměšování politiky do postupu berních úřadů. Pustil se výbor do politického boje?

Rozpočtový výbor se do žádného politického boje proti nikomu rozhodně nepustil. Pouze jsme se ptali pana ředitele Janečka, jaký je postoj daňových orgánů k problematice zdanění výnosů korunových dluhopisů.

Problém s dluhopisy jsme navíc sami neotevřeli, je to záležitost, na kterou upozornila média, a který v současnosti hýbe veřejností. Dluhopisy se týkají řady firem, tedy i firmy Agrofertu pana ministra Babiše. A logicky se tím největší pozornost veřejnosti a médií zaměřila právě na jeho osobu – jednak je ministrem financí, jednak neustále zdůrazňuje, že lidé mají daně platit.

Rozpočtový výbor plní také kontrolní funkci, a tak jsme slušně požádali Finanční správu o stanovisko, zda nemohlo dojít v daných případech k obcházení zákona a tím k daňovým únikům. A dále zda se tyto firmy, které vydaly korunové dluhopisy a mohli si je koupit pouze jejich vlastníci, budou prověřovat. Nic víc, nic míň.

Ministru Babišovi se silně nelíbilo, že jste šéfa Finanční správy podrobili, jak si postěžoval dopisem předsedovi vlády, výslechu.

Ale to nebyl žádný výslech. Samozřejmě že tam padla řada dotazů a reakcí na pana ředitele Janečka a paní náměstkyni Schillerovou. A protože výbor považoval jimi podané informace za nedostatečné, přijal usnesení, aby Generální finanční ředitelství předložilo do 30. května výboru informaci o proběhlých kontrolách souvisejících s emisemi korunových dluhopisů. Pro usnesení mimochodem hlasovali nejen soc. dem poslanci, ale i poslanci za KDU-ČSL, KSČM, ODS, TOP 09 a nezařazení. Bohužel pan ministr Babiš ve všem vidí jen útok na svoji osobu.

Kdybyste byl v jeho pozici, jak byste reagoval?

Je ale přece v jeho zájmu, aby se vše docela normálně vysvětlilo. On není v postavení řadového poplatníka, ale v pozici ministra financí, který vždy vyzýval k průhlednosti, transparentnosti, kritizoval nešvary v daňové oblasti. To by mělo nasměrovat jeho postup.

Proč se ale s tímhle problémem nepřišlo dříve?

Opakuji, nebyla to iniciativa rozpočtového výboru, ale odezva na problém, který se objevil nejdříve v médiích. A poslanci žádali projednání v rozpočtovém výboru.

A ta podezření a pochybnosti o zneužití práva a obcházení zákona jsou docela závažná. Pan ministr je ve funkci od roku 2014, tak se zase já mohu zeptat, proč přišel až v roce 2017 s pozměňovacím návrhem, kterým by se od příštího roku výnosy z těchto dluhopisů zdanily?

Proč až nyní, kdy na to upozornila média a začalo to být spojováno mimo jiné i s jeho firmou? Taktéž bych se mohl logicky ptát, proč nyní rozdává peníze na charitu ve výši potenciální daňové povinnosti, když je podle něj vše v pořádku?

Bude po takovýchto vládních šarvátkách možná další spolupráce poslanců vládní koalice?

Proč by nebyla možná? My jsme neudělali nic špatného. My jsme požádali, jak je v naší kompetenci, Generální finanční ředitelství, a tedy přítomného pana ředitele Janečka, o stanovisko, vysvětlení, jak to tedy s korunovými dluhopisy bylo.

To není důvod, abychom nespolupracovali. Panu ministrovi by prospělo, kdyby všechno, cokoli se dotkne jeho osoby a není to z jeho rozhodnutí, přestal považovat za politický útok na jeho osobu. Tak tomu skutečně není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám