Hlavní obsah

Dotace z EU spolkne korupce, durdí se Gazdík. V koalici to vře

Právo, Jan Martinek

Vládní strany jsou před podpisem dlouho odkládané nové koaliční smlouvy, ale místo spolupráce na sebe dští síru. Za nejnovější roztržku mezi ODS, LIDEM a partnerským hnutím TOP 09 a Starostové a nezávislí mohou evropské dotace.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík

Článek

Starostové totiž ostře nesouhlasí s plány ministerstev zemědělství a místního rozvoje ohledně čerpání evropských fondů pro rozpočtové období 2014–2020. Bojí se zkrácení dotací pro venkov o 15 procent a podporují rovněž protesty zemědělců, kteří se obávají, že přijdou o podstatnou část eurodotací.

Předseda hnutí STAN a současně poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík dokonce kvůli tomu burcuje pro koaliční schůzku. „Budeme to řešit na předsednictvu. Požádám předsedu Karla Schwarzenberga, aby vysvětlil kolegům z TOP 09, jaké závažné obavy mě k tomu vedou. V koalici se přeme o úspory v řádech desítek miliard, tady jde o půl biliónu,“ dodal Gazdík.

„Poslední návrhy z ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj jsou skutečně skandální. Příští plánovací období zřejmě jen zopakuje současný stav a peníze půjdou na nesmyslné megaprojekty, koncepce, chlebíčky, kávy a školení. Ještě větší část nebudeme schopni vyčerpat pro jejich korupční potenciál,“ rozohňuje se Gazdík.

Resort zemědělství vede Petr Bendl (ODS), místní rozvoj Kamil Jankovský z LIDEM.

Tento problém pan premiér nevysedí, jak je jeho dobrým zvykem.
Petr Gazdík

Gazdík zareagoval i na slova premiéra Petra Nečase, který hnutí STAN obvinil, že se chce pouze politicky zviditelnit. „Jedná se o politickou, stranickou záležitost, založenou na neznalosti – a všimněte si, jak jsem se diplomaticky vyhnul slovu ,ignorance‘ – způsobu financování z evropských fondů,“ řekl v ČT premiér, který iniciativu Starostů označil za „zviditelňovačku“.

Gazdík se brání: „Pokud pan premiér považuje řešení závažného problému za politické zviditelňování, tak se budu rád zviditelňovat. Kéž by tak činil i pan premiér. Tento problém pan premiér nevysedí, jak je jeho dobrým zvykem.“

Dodal ale, že spor o eurodotace by se neměl promítnout do podepsání nové koaliční smlouvy.

Čas od času si vládní strany uštědřují veřejný špílec kvůli volebním vyhlídkám. Naposledy to byl tento týden první místopředseda ODS Martin Kuba, když se na návštěvě Jablonecka vyjádřil k aktuálním průzkumům, podle kterých TOP 09 jeho stranu válcuje: ODS má momentálně osm až deset procent, kdežto TOP 09 skoro dvojnásobek.

Kuba nepřipouští sesazení z trůnu

Ministr průmyslu a obchodu Kuba ale nepřipouští, že by TOP 09 mohla sesadit ODS z postu nejsilnější pravicové strany. „Z mého pohledu TOP 09 není nejsilnější politickou stranou na pravici. Z mého pohledu není TOP 09 stranou, ale velmi dobrým politickým nástrojem,“ řekl Kuba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem průmyslu Martinem Kubou (oba ODS)

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek to vzal s nadhledem.

„V současné křeči nemá smysl komentovat slova kohokoliv z vedení ODS. To je takový folklór, který nejde brát vážně,“ zareagoval ve čtvrtek pro Právo na Kubova slova.

Hnutí STAN by v červnu mělo na svém sjezdu rozhodnout, jestli i v příštím volebním roce bude nadále politickým partnerem TOP 09. Vedení obou subjektů se domnívá, že smlouva, která vypršela s koncem uplynulého roku, bude opět podepsána.

Před časem se ale ozývaly hlasy, podle kterých by Starostové mohli jít alespoň v některých regionech do voleb samostatně a že partnerství s vládní stranou, která provádí nepopulární reformy, je pro ně přítěží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám