Hlavní obsah

Dostálův stav se náhle zhoršil

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Zdravotní stav ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD), který bojuje s rakovinou, se zhoršil a je opět hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Ministr byl převezen do nemocnice ze středečního zasedání vlády.

Foto: facebook Marešová Yasinski Vašíček

Marešová Yasinski Vašíček

Článek

"Dají se snést vysoké horečky, které jsou důsledkem chemoterapie, ale projevuje se další onemocnění hlubokých žil, což souvisí s nádorovým onemocněním," řekl Dostál ve čtvrtek na dotaz Práva. Zatím se počítá, že zůstane v nemocnici týden, ale ministr nevylučuje, že tam stráví i Vánoce.

Dostálovi v polovině září lékaři tamní nemocnice vyoperovali zhoubný nádor na slinivce břišní. Následná vyšetření byla podle něj optimistická, ale časem se ukázalo, že zhoubná nemoc pokračuje. Ministr před týdnem přiznal Právu, že zasáhla játra, ale tento boj s rakovinou, jak řekl, nehodlá vzdát: "Jsem tak zlomyslný člověk, že jsem se rozhodl, že tohoto vetřelce, co je ve mně, přežiju."

Po dohodě s lékaři podstupuje ambulantní desetitýdenní chemoterapii v brněnském Masarykově onkologickém ústavu a následovat by pak mělo ještě ozařování. První chemoterapie se uskutečnila v pondělí a pacient se cítil celkem v pořádku. Jenže přímo z Brna se vydal do Prahy, aby se mj. zúčastnil pohřbu zpěvačky Zuzany Navarové. Ve středu přišel také na jednání Sněmovny, aby podpořil státní rozpočet. Zůstal však mezi poslanci déle, než bylo zapotřebí, což se vzhledem k jeho chatrnému zdraví později projevilo.

Dostavily se nejen příznaky chemoterapie a jeho zdravotní stav se začal zhoršovat. Z nočního jednání vlády už musel být odvezen do nemocnice. Dostál stále trvá na tom, že se chce i nadále věnovat svým ústavním povinnostem a že nebude "lenošit" ani při hospitalizaci.

Reklama

Související články

Dostál je v umělém spánku

Ministr kultury Pavel Dostál, který ve středu podstoupil těžkou, šestihodinovou operaci, je od té doby udržován v umělém spánku. "Podle sdělení Ústřední...

Dostál se probral z umělého spánku

Ministr kultury Pavel Dostál se téměř po týdnu od operace slinivky břišní probral z umělého spánku. "Pan ministr byl odpojen od dýchacího přístroje, dýchá...

Výběr článků

Načítám