Hlavní obsah

Dostál nesouhlasí s Grossem, který dal církvi 3,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) nesouhlasí s rozhodnutím premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) doplatit římskokatolické církvi 3,5 miliónu korun na mzdy. Podle Dostála nemá pražské arcibiskupství na doplatek nárok, navíc podobné částky začaly požadovat i další církve, a pokud je nedostanou, chtějí se obrátit na Ústavní soud. Informovala o tom ve středu televize Nova.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.9.2018 Vratimovské kaly jsou likvidovány podle plánu. Srpen 2017. Kontrolní den. Jarmila Uvírová, Ivo Vondrák a Ricahrd Brabec.

Článek

Římskokatolická církev nařkla ministerstvo kultury, že jí zkrátilo loňské mzdy o 28 miliónů korun. Ministerstvo se proti tomuto nařčení ohradilo s tím, že za deficit prostředků si prý může církev sama. Podle ředitelky odboru církví ministerstva kultury Jany Řepové například pražské arcibiskupství rozdělovalo platy duchovních, kteří tam nepracovali.

"Arcibiskupství prohlašuje, že toto tvrzení ministerské úřednice je lživé a je také právně postižitelné, poněvadž jmenovaná křivě obviňuje pražské arcibiskupství z trestného činu 'černých duší'," napsal v prohlášení kardinál Miloslav Vlk.

Kardinál se v minulých dnech kvůli mzdám obrátil na premiéra Grosse, který nakonec nařídil ministerstvu kultury, aby arcibiskupství vyplatilo z vládní rozpočtové rezervy 3,5 milionu korun. "Premiér, než učinil ono rozhodnutí, se měl obrátit s dotazem na mě. Dozvěděl by se, že ten nárok neexistuje, a zřejmě by nenastaly problémy, které nyní zřejmě nastanou," řekl Nově Pavel Dostál.

Nárok na doplatek mezd nyní vznášejí i další církve. "Žádáme o 2,6 miliónu korun," řekl Nově senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml. Patriarcha Československé církve husitské Jan Schwarz pak bude požadovat zhruba 3,9 miliónu korun. Ministr Dostál zatím nerozhodl ani o vyplacení 3,5 miliónu pro pražské arcibiskupství. Kdy a zda tak vůbec učiní, není jasné.

Vlk: Řepová by měla skončit

Podle Řepové je problém v tom, že platy a pojistné duchovních byly vypláceny zálohově na takový počet duchovních, který církve a náboženské společnosti nahlásily pro přípravu státního rozpočtu. "U arcibiskupství pražského došlo k tomu, že jim byly poskytovány zálohy na počet duchovních o 17 osob vyšší, než byl nakonec jejich skutečný počet," uvedla Řepová. Podle ní tyto problémy mohly být i u jiných církví.

Katolická církev si podle svého dnešního prohlášení vyhrazuje trestněprávní přezkoumání podobných výroků. "V poslední době u nás žádná kontrola nebyla. Jsme ochotni nepravdivost tvrzení Řepové okamžitě veřejně vyvrátit," uvedlo arcibiskupství.

Řepová podle církve svým jednáním i výroky zavdává vždy znovu příčiny ke zneklidňujícím sporům, které vrhají stíny na vztah mezi církvemi a státem. "Je otázka, jestli už dlouho nenazrává čas k jejímu odvolání z funkce, kterou není schopna řádně plnit," stojí ve Vlkově prohlášení.

Řepová se naopak ohrazuje proti Vlkovým výrokům, "které vzbuzují dojem, že by snad ministerstvo bylo ve sporu s ostatními církvemi a náboženskými společnostmi".

Reklama

Výběr článků

Načítám