Hlavní obsah

Dorazí 850 tisíc chřipkových vakcín

– Praha
ČTK, zr

Nejpozději do půlky října budou mít lékaři v Česku k dispozici 850 tisíc dávek vakcín proti chřipce, o třetinu víc než loni. Je to o 50 tisíc dávek méně, než na konci června avizoval zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Svaz zdravotních pojišťoven (SZP ČR) v pátek informoval, že podepsal smlouvy s dodavateli – společnostmi Sanofi a Mylan. Bude dovezena tetravakcína, tedy vakcína obsahující antigeny čtyř kmenů chřipky. Obecně má tato vakcína vyšší účinnost než vakcína s menším počtem antigenů, informoval svaz v tiskové zprávě. Letos se očekává větší zájem o vakcínu vzhledem k obavám ze souběhu chřipky s koronavirem.

Nasmlouvané množství dlouhodobě pokrývá podle pojišťoven potřebu očkovat lidi s chronickým onemocněním i ostatní zájemce. Vakcíny se začnou dovážet v průběhu září, lékaři je budou mít k dispozici nejpozději v polovině října. Lidé z rizikových skupin a starší 65 let mají očkování zdarma.

„Povedlo se sjednat smluvní cenu na úrovni 298 korun pro přípravek Vaxigrip Tetra, který bude tvořit většinu dávek dostupných na trhu, u vakcín Influvac Tetra je s otazníkem možný třicetikorunový doplatek, ale i u něj ještě jednáme o odstranění,“ uvedl prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám