Hlavní obsah

Dopravu v Praze i letos zkomplikují desítky oprav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský dopravní podnik (DPP) a Technická správa komunikací (TSK) naplánovaly ve spolupráci s magistrátem na letošní stavební sezonu 236 oprav, u nichž očekávají významný dopad na dopravu. Omezení čekají řidiče například na Jižní spojce a Štěrboholské radiále a rovněž ve Wilsonově ulici. Tramvajovou dopravu zasáhne výměna kolejí v Nádražní ulici. Z celkového počtu oprav bude 45 trvat déle než týden.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zima je mírná, takže můžeme zahájit stavební sezonu co nejdřív. Zároveň si můžeme akce rozdělit tak, aby se nehromadily v nejvytíženějších měsících,” řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr Praha Sobě), který opravy představil spolu s technickým ředitelem dopravního podniku (DPP) Janem Šurovským a mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barborou Liškovou.

TSK již zahájila opravy na Poděbradské a Malešické ulici. Pokračovat bude také loni zahájena oprava Novodvorské, kde nyní TSK připravuje přejezdy pro auta do protisměrů a upravuje zastávky MHD. Na Koněvově ulici bude od května do prosince opraven v úseku mezi Husitskou a Ostromečskou povrch vozovky, chodníky a upravena bude šířka jízdních pruhů.

Foto: TSK

Největší plánované uzavírky v Praze

Řidiče čeká i omezení na Jižní spojce, kde budou mimo jiné opraveny protihlukové stěny a povrch vozovky. „Jižní spojka je velmi vytížená a povrch zde nevydrží tolik let, proto musíme přistoupit k vyměněně minimálně pravého jízdního pruhu, který zatěžuje kamionová doprava,” řekla Lišková. Opravy začnou 17. března a v obou směrech zůstanou vždy dva jízdní pruhy.

Práce začnou od 21. března také na Štěrboholské radiále. „Musí se vyměnit všechny vrstvy vozovky včetně základů. Půjdeme tam do velké hloubky a v podstatě stavíme novou komunikaci,” řekla Lišková.

Oprava Barrandovského mostu vyjde na 600 milionů

Domácí

Dále začne oprava spodní části Barrandovského mostu, která neovlivní dopravu. V květnu začne stavba nového mostu v Horoměřické ulici a vystavěn bude nový most přes Strakonickou na Zbraslavi, kde byl na konci loňského listopadu původní kvůli havarijnímu stavu zbourán. Po zimní přestávce bude pokračovat oprava mostu ve Slánské ulici.

Dopravu v hlavním městě ovlivní také opravy tramvajových tratí. Rekonstrukce již začala na Sokolovské mezi poliklinikou ve Vysočanech a náměstím OSN. „Největší událost je pro nás oprava trati v Nádražní. Tento kriticky zchátralý úsek po deseti letech přípravy jde konečně do viditelné fáze opravy,” řekl Šurovský. Provoz tramvají bude mezi Smíchovským nádražím a Barrandovem přerušen od 14. března.

DPP vypisuje tendr na první úsek metra D

Ekonomika

Mezi významné opravy patří rovněž výměna kolejových oblouků v křižovatce na Karlově náměstí, která proběhne v květnu při prodloužených víkendech. Souběžně s tím DPP vymění i rozvětvení na Moráni a následně na Tylově náměstí. Nakonec podnik opraví koleje také od zastávky Novoměstská radnice do Spálené.

Reklama

Výběr článků

Načítám