Hlavní obsah

Dopis

Novinky, Pavel Kohout

Slavný Ústavní soude! Ve svém nálezu ze dne 4. července 2001 jsi shledal: "Právo na přiznání přiměřené náhrady nákladů, které úspěšné straně v řízení vzniknou, je součástí práva na spravedlivý proces a také souvisí, pokud jde konkrétně o náklady právního zastoupení, s právem na právní pomoc.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

" Do lidštiny si to překládám: Když mě někdo neoprávněně požene před soud a oprávněně to projede, nese veškerou škodu, kterou mi způsobil, on.

Mladá rodina - šéf kabiny ČSA, letuška, jejich dvě děti a jeden pes - si koupila na Kladně bývalý hornický domek v bídném stavu - od držitelky, která jej získala od realitní společnosti, které jej prodal původní majitel. Vše řádně zaplaceno a vždycky zaneseno do katastru nemovitostí. Po půjčce na koupi si pilná dvojice směla půjčit i na přestavbu, a za tři roky byl baráček s travnatým dvorkem jako klícka na louce.

Pak jej začal objíždět původní majitel a z auta ukazovat dalším zájemcům, jak se zmatené rodině záhy doneslo. Vysvětlení přinesla soudní obsílka. Ten muž po šesti letech žádal zvelebené sídlo zpátky, protože údajně podepsal plnou moc k prvnímu prodeji v nemocnici, kde ležel po úrazu, ve stavu okamžité nezpůsobilosti k provádění právních úkonů. To vysvědčení mu vystavil ortopéd...

Řízení prošlo několika instancemi a uvrhlo rodinu do trvalé deprese, vždyť se táhlo jako tasemnice, ačkoli bylo jasné, že je to křivárna, ten muž si počkal přes dva kupce, až bude domek tip top. A při jeho nesolventnosti bylo i zřejmé, že pravým lovcem je někdo jiný, kdo si ho najal.

Ten příběh má kupodivu happy end. Poté, co si na kauzu posvítil televizní pořad, začal konat i soud a konečně učinil, oč bylo žádáno už dávno: obrátil se na komisi soudních znalců z Bohnic, která po zevrubném přezkoumání smetla nezpůsobilost ze stolu. Ale teprve odvolací stolice předvolala i dosud marně navrhovanou matrikářku, jež si na čiperu podepisujícího plnou moc velmi profesionálně vzpomněla. Pravda tedy zvítězila, jenže: stála mladou rodinu jenom za právní zastoupení osmdesát tisíc korun, takže skoro finančně vykrvácela.

Novým zákonem schválený paušál jim jako úspěšné straně sporu přiznal dvacet tisíc. A všeho schopný neschopný se může dovolávat a odvolávat třeba až do Štrasburku. Slavný Ústavní soude, buď vůle tvá jako na papíře, tak i v praxi, a uchraň od zlého slušné lidi platící za to, že se museli vinou pomalých soudních mlýnů zbytečně dlouho a proto draze bránit darebákům.

Reklama

Výběr článků

Načítám