Hlavní obsah

Domy v obcích postižených tornádem jdou k zemi

Stovky kubíků materiálu odvezených na skládky a k nepoznání proměněné vesnice. Jako pomyslné noty na buben začínají vypadat ulice v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku. Desítky domů jsou již stržené, další ještě k zemi půjdou.

Demolice domů v HruškáchVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

Lidé je bourají na vlastní pěst nebo za pomoci vojáků. „V pátek se do demolic pustili i příslušníci specializovaných jednotek Hasičského záchranného sboru,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Část Hrušek na Břeclavsku se v lokalitě u železniční zastávky změnila k nepoznání. V místě desítek domů je srovnaná planina. Zcela zmizela zeleň, stromy tornádo poničilo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Demolice v Hruškách

„Bude tady asi hodně volných stavebních míst. Obávám se, že hodně lidí už nebude mít síly stavět,“ míní jeden z místních při pohledu do okolí malého parčíku u Dolní Krčmy.

„Pro mě to neplatí. Já stavět chci. Otázka je, jestli a kdy seženu firmu,“ říká Ladislav Darmovzal.

Jeho dům stojí. Zatím. Značka na zdi totiž ukazuje, že už tomu tak nebude dlouho. Pohled na odpadlý kus stěny s odkrytými stropy a trhlinami až ke sklepu dává odpověď, proč je osud domu zpečetěn.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Demolice v Hruškách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám