Hlavní obsah

Doležal kvůli kauze s Hlubučkem rezignuje na post místostarosty Prahy 9

Praha
Aktualizováno

Místostarosta Prahy 9M arek Doležal (TOP 09) v úterý oznámil, že se kvůli korupční kauze kolem pražského dopravního podniku (DPP) rozhodl odejít z pozice místostarosty. Již v pondělí rezignoval na post v dozorčí radě DPP a nebude kandidovat ani v podzimních komunálních volbách.

Foto: Právo

Marek Doležal

Článek

„V minulých dnech se moje jméno bez konkrétní souvislosti objevilo v případu kolem pražského Dopravního podniku. Ač neexistuje ani náznak toho, že bych se jakkoliv podílel na činnosti stíhaných osob, političtí oponenti ze mě udělali dalšího aktéra příběhu," napsal Doležal k rezignaci.

Svými rezignacemi prý nepřiznává žádné provinění.

Rezignaci na post člena dozorčí rady DPP spojil s kritikou náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě), který avizoval, že navrhne Doležalovo odvolání.

V kauze korupce kolem pražského dopravního podniku se rozhodla policie obvinit 13 lidí, jedním z nich byl nyní už bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček.

Za takovou snůšku lží by se nestyděl ani Urválek, tvrdí Doležal (rozhovor vznikl před Doležalovou rezignací na post místostarosty Prahy 9)
V neděli večer jste oznámil, že k 19. červnu rezignujete na funkci člena dozorčí rady DPP. Proč? Náměstek primátora Adam Scheinherr (PS) pak včera oznámil, že navrhne radním vaše odvolání…
Celé čtyři roky, co stojí v čele dozorčí rady, upozorňuji na neodbornost jím přijímaných opatření, nahodilá nekoncepční řešení i nekoordinované rekonstrukce a uzavírky. Za to jsem se stal pro celé hnutí Praha sobě nepohodlným. Odcházím i proto, že za této situace v dozorčí radě nemám skutečnou možnost zabránit návrhům, jež jsou zcela v rozporu s mým přesvědčením a jdou proti principům odpovědného hospodaření.
Podle Scheinherra z odposlechů v souvislosti s kauzou kolem DP vyplynulo, že vám člen gangu Pavel Dovhomilja v říjnu roku 2020 na večírku popisoval ovlivňování zakázek. Náměstek míní, že jste jeho činům zřejmě aktivně přihrával.
Za takovou snůšku lží by se nemusel stydět ani prokurátor Urválek (známý jako fanaticky hovořící prokurátor z vykonstruovaných procesů v dobách stalinismu, pozn. red.). Nečekal jsem, že Adam Scheinherr klesne tak hluboko. Nevím o žádném večírku. S Dovhomiljou jsme hovořili normálně, ne na večírcích. Náměstek spojil podle mě několik věcí dohromady a opět z toho udělal nějaký závěr.
Budete se bránit?
V návaznosti na jeho facebookový příspěvek můj právní zástupce připravuje příslušné kroky. Pro osvěžení paměti pana předsedy dozorčí rady rovněž připomínám, že to bylo právě setkání předcházející jednání dozorčí rady v jeho kanceláři, kde nám byl poprvé představen Mgr. Augustín (bývalý člen představenstva a ekonomický ředitel DP, jehož měl podnikatel Michal Redl, hlava gangu, dosadit do vedení firmy a přes něj změnit systém vymáhání nezaplacených pokut, aby bylo možné od exekutorů požadovat provize, pozn. red.), což mohou doložit členové dozorčí rady, neboť většina z nich byla přítomna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám