Hlavní obsah

Doktoři budou možná v květnu stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotníci možná měsíc před volbami do Sněmovny uspořádají generální protest. Pokud se jim proti ministrovi Rathovi nepodaří prosadit jejich požadavky, mohli by v květnu zavřít ordinace a omezit poskytovanou péči pacientům. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli prohlásil prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Článek

Ministr zdravotnictví David Rath v ČT zopakoval, že tlaku nespokojených zdravotníků neustoupí. Pekárka obvinil z toho, že stomatologickou komoru zpolitizoval a udělal z ní "ocásek ODS".

Tisíce zdravotníků protestovaly proti Rathovi už v pátek na Staroměstském náměstí. Tvrdí, že jeho politika ohrožuje kvalitu péče. Ministr ale míní, že nespokojeným lékařům, lékárníkům a zubařům jde o vlastní příjmy a pacienti by na splnění jejich požadavků naopak doplatili.

Podle Ratha navíc za organizací páteční stávky měla stát ODS. Na otázku kolik lidí by proti němu muselo protestovat, aby odstoupil, odpověděl: "Klidně i pět, pokud by měli pravdu a měli oprávněné požadavky."

Generální stávka možná měsíc před volbami

Na páteční protestu se podíleli  soukromí lékaři, zubaři, lékárníci, menší nemocnice a také pacientská sdružení. Nepodpořily ho Česká lékařská komora a Lékařský odborový klub, které stojí za Rathem.

Nespokojení zdravotníci požadují ministrův odchod, ale vadí jim i zákon o neziskových nemocnicích a například také norma, kterou se Rath podle Pekárka snaží ovládnout pojišťovny. "Je možné, že v květnu bude generální protest," prohlásil šéf stomatologické komory. Záleží to podle něj na počínání druhé strany sporu.

Vzhledem k tomu, že řada diskusních  příspěvků se neobešla bez vulgarit a  urážek, byla diskuse ukončena. Slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související články

Rathe odstup! Volali zdravotníci

Na Staroměstském náměstí v Praze v pátek odpoledne konala demonstrace zdravotníků za odvolání ministra Davida Ratha. Podle odhadů policistů se kolem 14.hodiny...

Výběr článků

Načítám