Hlavní obsah

Už nejezděte, prosí hejtman další dobrovolníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další dobrovolné jednotky hasičů by do tornádem zasažené oblasti na jižní Moravě neměly jezdit. Jejich jistě dobře míněné výjezdy na černo totiž komplikují práce. Novinářům to řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. V neděli by se již do postižených oblastí neměli vypravovat ani dobrovolníci.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSl) uprostřed, vlevo ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil a vpravo ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán

Článek

Pelikán zdůraznil, že v oblasti je nyní nasazeno přes tisíc hasičů. Dále v ní pracují desítky vojáků a doslova stovky dobrovolníků. Problémy působí to, že postižené obce jsou velmi špatně průjezdné, což pak komplikuje úklid sutin.

„Máme dost lidí, dost techniky na místě. Momentálně potřebujeme prostor na práci,“ uvedl Pelikán s tím, že není čas řešit tzv. výjezdy dobrovolných hasičských jednotek na černo.

FOTO: Mikulčice a Lužice den poté. Lidé začali uklízet

Domácí

Zdůraznil, že každá jednotka musí mít k působení v oblasti jasný pokyn od operačního střediska hasičů. Jinak v dané lokalitě nemá co dělat. Její technika ještě zahušťuje dopravu. Navíc tito dobrovolní hasiči ponechávají své obce, města a mikroregiony bez kontroly.

Foto: Petr Marek, Právo

Rekreační objekt Františka Benady (vpravo) tornádo prakticky zničilo.

Do oblasti mohou sice dobrovolníci, kteří chodí od domu k domu a přikládají ruku k dílu, kde se dá, ale vše musí mít podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) svůj řád. Tedy dobrovolníci odstaví vůz, jimž přijeli, za danou obcí a dovnitř jdou po svých. V Moravské Nové Vsi pro ně funguje kyvadlová autobusová doprava jezdící z parkoviště do centra.

V neděli by se již nicméně  neměli do oblasti vypravovat. „Ti, co tam jsou nyní stačí, pro další by aktuálně už nebylo místo a práce,” uvedl hejtman na Twitteru a poděkoval všem za ochotu.

Foto: Petr Marek, Právo

Rozdělování hmotné pomoci.

Stopka platí i pro další navážení darů přímo do obcí. Dary se vozí do center v Hodoníně a Břeclavi, odkud jsou odváženy podle pokynů krizových štábů přímo na místa. Jiný postup není možný. Policie se na mnoha místech snaží udržet průjezdné silnice, po nichž mezi hromadami sutin kličkují řidiči náklaďáků.

Foto: Petr Marek, Právo

Následky řádění větrné smršti v Mikulčicích.

Hlídky v noci celou oblast střeží, Přestože se celá lokalita proměnila v obří lidské mraveniště, nejsou žádné problémy.

Lidské mraveniště. Moravská Nová Ves uklízí následky tornáda

Domácí

„Řešili jsme jen dvě věci. V prvním případě šlo o dobrovolníka, který chtěl vjet do obce, přestože mu to hlídka na místě jasně zakázala. V druhém případě jsme museli zpacifikovat dobrovolníka, který chtěl pomáhat s motorovou pilou, ale v opilosti, čímž by ohrožoval sebe i ostatní,“ uvedl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám