Hlavní obsah

Dobeš popřel masivní vyhazovy učitelů, údaje od Kalouska prý nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš popřel, že by v příštích dvou letech mělo o místo přijít 17 tisíc učitelů, jak varovaly školské odbory s odkazem na úsporný plán ministerstva financí. Dobeš tvrdí, že informace o škrtech oficiálně nedostal. Škrty ve školství označil za nepřijatelné a řekl, že peníze uspořené reformami by měly zůstat v resortu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Podle plánu ministerstva financí by Dobešův úřad měl do roku 2014 přijít o 15 miliard korun, což by podle odborářů vedlo k propuštění až 17 tisíc učitelů. [celá zpráva]

"Já tady popírám 17 tisíc. Nerozumím, kde z ministerstva financí se k tomuto číslu dostali," uvedl Dobeš s tím, že informace o škrtech zatím oficiálně na ministerstvo nedostal. Materiál ministerstva financí hovoří jen o finančních škrtech ve školství do roku 2014. Na základě toho přišly odbory s propočty, kolik učitelů by kvůli snižování peněz muselo být propuštěno.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pátek novinářům řekl, že materiál o plánovaných úsporách dostaly všechny resorty, tedy i úřad ministra Dobeše. "Možná je u něj problém v logistice," podotkl Kalousek.

Ušetřené peníze mají zůstat v resortu

"Já jsem proti myšlence, že by peníze vzniklé reformami opustily resort školství," uvedl Dobeš. "Ačkoli vláda zápasí s hlubokým deficitem, neměla by rezignovat na své priority, mezi nimiž jsou právě vzdělávání a konkurenceschopnost," řekl.

Peníze, které se ušetří změnami, by podle něho měly jít na kvalitu vzdělávání. Jako příklad uvedl reformu financování škol, podle níž by měly školy dostávat peníze podle naplněnosti tříd. Právě tato změna by přitom podle kritiků mohla vést k rušení škol, a tím pádem k propouštění učitelů.

Jen tento rok by mělo školství formou vázaných výdajů přijít o 4,4 miliardy, z toho 3,4 miliardy by měly být škrtnuty v regionálním školství. O peníze by tak přišly mateřské, základní a střední školy. Do roku 2013 by mělo školství přijít o dalších 4,6 miliard a v roce 2014 pak o dalších šest miliard. Školské odbory už varovaly, že v případě škrtů by vyzvaly střední školy k protestům.

Reklama

Výběr článků

Načítám