Hlavní obsah

Do zasněženého Česka se už hromadně vracejí čápi

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze svých zimovišť se k nám začali hromadně vracet na svá hnízda čápi. I přesto, že valnou část našeho území pokryl sníh. „První letošní čáp byl hlášen už 27. února z Dubného u Českých Budějovic. Nyní tam už je kompletní pár,“ informoval Zdeněk Vermouzek z České ornitologické společnosti s tím, že během minulého týdne nastal hromadný návrat čápů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Článek

Ornitologové už zaznamenali 121 hnízd, kde je alespoň jeden z ptáků, a každým dnem přibývají další. V loňském roce, kdy byl čáp vyhlášen ptákem roku, se podařilo zmapovat téměř všechna hnízda čápa bílého na území České republiky. Více než pět set dobrovolníků z řad odborníků i veřejnosti zapisovalo své poznatky přes speciální čapí web.

„Získali jsme informace o čtyřech stovkách hnízd, která nebyla zatím evidována. Dnes se mohou zájemci o každém hnízdu dozvědět, zda bylo v minulých letech obsazené a zda se tam podařilo vyvést nějaká mláďata,“ uvedla koordinátora čapího webu Barbora Kaminiecká.

Podle vědců bylo vloni na konci sezóny na českém území přes tři tisíce čápů. „Chceme zaznamenat i letošní sezónu, aby bylo co srovnávat. Nyní nás zajímá hlavně přílet čápů. Zajímavý je pro nás i údaj o tom, že na hnízdě zatím čápi nejsou. Zároveň se zaměřujeme na podchycení poškozených a nefunkčních hnízd a alespoň některá z nich po hnízdní sezóně opravíme,“ dodala Kaminiecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám