Hlavní obsah

Do vlády nechceme, odmítla TOP 09 spekulace o středopravé koalici

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 v úterý potvrdila, že míří do opozice, což je podle ní termín, který chce rehabilitovat. Strana znovu odmítla spekulace, zda by nebyla nakloněna vzniku středopravé koalice s hnutím ANO s ohledem na turbulence uvnitř ČSSD. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg očekává, že nová vláda bude sestavena nejdříve na Vánoce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (vlevo) a Karel Schwarzenberg (oba TOP 09)

Článek

Schwarzenberg rovněž označil delší pokračování vlády v demisi pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka za „nehezký scénář”, který nicméně může nastat.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek následně odmítl spekulace, že by jeho strana mohla spolupracovat s hnutím ANO v rámci hypotetické středopravé koalice. Kalousek připomněl údajnou spolupráci lídra ANO Andreje Babiše s komunistickou StB a zdůraznil, že ač jeho hnutí dostalo bezmála milión hlasů, TOP 09 zastupuje voliče, kterým tato skutečnost vadí.

„Oni slíbili změnu, je to na nich,” dodal Kalousek. Schwarzenberg doplnil, že doposud nepřišel na program, který chce ANO prosazovat.

„Potvrdilo se, že ČSSD je do značné míry ovládána Milošem Zemanem,” konstatoval Kalousek na okraj sporů uvnitř sociální demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám