Hlavní obsah

Do vedení sociálního zabezpečení se vrací Kahoun

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z největších úřadů v zemi Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) má po dvou týdnech bezvládí opět ústředního ředitele. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) rozhodla, že úřad povede Vilém Kahoun, kterého už jednou jmenoval i její předchůdce Jaromír Drábek (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

„V době změn považuji za důležité, aby největší finančně správní instituci v České republice, kterou ČSSZ díky správě sociálního pojištění bezpochyby je, vedl odborník na danou oblast. Očekávám, že Vilém Kahoun v nové roli ČSSZ stabilizuje a zasadí se o úspěch důchodové reformy,“ uvedla k tomu Müllerová.

Kahoun nastupuje do úřadu poté, co 5. prosince rezignoval tehdejší šéf ČSSZ Petr Poncar. Ten měl podle Müllerové odejít, protože si s ním nerozuměla v „personálních otázkách“. Zejména jí vadilo, že nechal svého náměstka Radka Doležala schválit předražený nákup tiskáren.

Právě Doležala by se měly týkat ony personální změny. Doležal se stal také středem pozornosti kvůli svému bývalému obchodnímu propojení s exnáměstkem ministerstva práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou, nyní vyšetřovaného pro úplatkářství. Spolu působili ve firmě Echoton.

Drábek jmenoval Kahouna do vedení ČSSZ začátkem listopadu 2010 poté, co kvůli manažerským pochybením odvolal Boženu Michálkovou, která ve funkci působila tři roky. Kahoun měl být jen krizovým manažerem až do vypsání výběrového řízení. Vydržel ovšem po dva roky, do výběrového řízení se ale nezapsal. V konkurzu uspěl Poncar a do funkce nastoupil letos 17. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám