Hlavní obsah

Do Sněmovny by šla volit jen polovina lidí, zabodovala i SPOZ s lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v lednu vyhrála ČSSD, která by podle volebního modelu ppm factum získala 64 křesel. Občanští demokraté by měli 40 poslanců a TOP 09 a komunisté shodně 33 mandátů. Ve Sněmovně by zasedlo i 16 poslanců za SPOZ a 14 lidovců.

Předpokládaný zisk mandátů v únoru 2013 podle PPM Factum

Článek

ČSSD by dostala 24,6 procenta hlasů, ODS by měla 15,6 procenta hlasů, TOP 09 14,5 procenta a čtvrtá KSČM by získala 13,8 procenta hlasů. SPOZ by měla 7,4 procenta a stejný zisk by měli podle agentury i lidovci.

TOP 09 si polepšila o sedm křesel

Od posledního průzkumu si polepšila zejména TOP 09, která by nyní získala o sedm křesel více než v lednu. "Ve vyšší podpoře TOP 09 a Starostů se patrně odrazila rozsáhlá kampaň Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě," uvedla agentura. ODS od ledna ztratila pět mandátů, komunisté tři a ČSSD jeden mandát.

VV přiřkl model 0,9 procenta, zeleným 3,1 procenta.

K volbám by šla jen polovina lidí

K volbám by přišlo 50,5 procenta oprávněných voličů, což je výrazně méně než v květnu 2010, kdy přišlo volit 62,6 procenta lidí. "Může se jednat o negativní promítnutí přímé prezidentské volby do nálady voličů," uvedla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám