Hlavní obsah

Do schránek míří Karta řidiče

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva miliony domácností mají začátkem října dostat do schránek tzv. Kartu řidiče s popisem správného postupu v případě dopravní nehody. Posílat je bude Česká kancelář pojistitelů (ČKP) v rámci své bezpečnostní kampaně, do níž jsou zapojeny i BESIP a Policie ČR.

Foto: Archiv ČKP

Karta řidiče

Článek

První vlnu kampaně představila ČKP už loni v květnu. Teď, po roce a půl, přichází její pokračování, které má za cíl ještě více zvýšit povědomí o zbytečných nehodách a informovat o lince pomoci řidičům 1224.

Karta například řidiče nabádá, aby si při nehodě či poruše auta oblékli reflexní vestu, umístili výstražný trojúhelník, co nejrychleji opustili vozovku aspoň do vzdálenosti pěti metrů od místa nehody a zavolali na linku 1224.

Jak řídit ve větru, aby vás neodfoukl jako kus papíru

AutoMoto

„Na silnicích stále zbytečně umírají lidé, kteří nevědí, jak se chovat po nehodě. Proto pokračujeme v kampani, ve které připomínáme všem řidičům základní kroky, které je potřeba dodržet, aby předešli zbytečným nehodám,“ řekl výkonný ředitel ČKP Jan Matoušek.

„Loni jsme připravili Kartu řidiče s přehledným a jednoduchým návodem, kterou by měl mít každý ve svém vozidle. Máme na ni velice pozitivní ohlasy. Z průzkumu vychází, že téměř 70 procent řidičů ji považuje za velmi přínosnou. Proto ji budeme rozesílat přímo do 1800 tisíc domácností. Po 200 kusech dostane také každá autoškola v republice, distribuovat ji budou elektronicky i pojišťovny a STK,“ dodal Matoušek.

Kampaň vychází z údajů týkajících se sekundárních autonehod, ale také z výsledků průzkumu veřejného mínění s důrazem na znalost správného postupu při nehodách. Ten se ukázal jako stále poměrně nízký.

Reklama

Výběr článků

Načítám