Hlavní obsah

Do představenstva ČD míří Nebeský a Kraus

– Praha

Do představenstva Českých drah zřejmě ve středu dozorčí rada zvolí politického náměstka ministerstva pro místní rozvoj Václava Nebeského a expředsedu Sdružení dopravních podniků Michala Krause. Tyto dva kandidáty dnes výběrová komise vybrala ze 14jmenného seznamu. ČTK informaci získala ze dvou důvěryhodných zdrojů.

Foto: ČD

Vlak RegioPanter Českých drah

Článek

Ministerstvo dopravy ani České dráhy informace nekomentovaly. Do výběrového řízení se původně přihlásilo přes 30 zájemců.

Až bude mít představenstvo všech pět členů, bude zvolen jeho předseda. Tím by podle některých informací mohl být právě Nebeský nebo současný místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti Radek Dvořák.

Tak velkou firmu nikdy neřídil

Nebeský podle zdrojů z Českých drah přitom nikdy neřídil firmu velikosti ČD. Po úpravě plní kritérium manažerských zkušeností ve firmě s nejméně 100 zaměstnanci, dříve se do představenstva požadovala zkušenost s řízením nejméně 300 lidí. Nebeský v životopise uvedl například zkušenosti z vedení zaniklé firmy UniControls. V jeho neprospěch hovořilo i angažmá manželky Olgy jako náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. Ta ale v pondělí oznámila svou rezignaci na funkci ke konci září.

Nebeský původně měl po nástupu ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) přímo nahradit letos v červnu odvolaného Miroslava Kupce, později rozhodla dozorčí rada o vypsání výběrového řízení na nové členy představenstva.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23 500 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám