Hlavní obsah

Do povinné výbavy řidičů přibude rouška pro dýchání z úst do úst

Právo, Jiří Novotný

Do povinné výbavy motorových vozidel přinese výrazné změny nová vyhláška, kterou na základě připomínek záchranářů připravilo ministerstvo dopravy (MD). Například do autolékárničky přibude respirační rouška pro dýchání z úst do úst, izotermická fólie pro přikrytí zraněného, a leták o postupu při zvládání první pomoci po nehodě.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Motoristé budou muset nově vybavit své lékárničky. Ilustrační foto.

Článek

„Vyhláška teď prochází připomínkovým řízením. Ministr dopravy Gustáv Slamečka ji poté předloží ke schválení vládě a v červnu podepíše,“ sdělil Právu mluvčí MD Martin Kupka.

Jak mluvčí upřesnil, změny, které přinesou motoristům úlevu, začnou platit již patnáct dní po zveřejnění vyhlášky, tedy zřejmě od července. Pak už řidiči nebudou muset s sebou vozit náhradní žárovky, ani rezervní kolo, pokud ovšem má jejich vozidlo soupravu na nouzovou opravu pneumatik.

Naopak na doplnění věcí, které do výbavy přibudou, dostanou řidiči s největší pravděpodobností čas až do roku 2011. Tedy na pořízení reflexní vesty, formuláře Záznam o dopravní nehodě, či nově vybavené autolékárničky. „Současně řidičům doporučíme, aby s tím tak dlouho nečekali. Mít tyto novinky ve výbavě je přece i v jejich zájmu a ve prospěch zvýšení bezpečnosti silničního provozu,“ zdůraznil Kupka.

Záchranáři: Dosavadní lékárničky jsou nedostatečné

Změny v obsahu autolékárničky vypracovalo pro novou vyhlášku ministerstvo zdravotnictví. „Vycházeli jsme z připomínek záchranářů, kteří dnešní obsah lékárničky nepovažují za dostatečný k tomu, aby první pomoc zraněným při silničních nehodách byla opravdu účinná,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Například nůžky dnes bývají v autolékárničkách tak nekvalitní, že přestřihnout jimi obvaz si vyžádá nadlidské úsilí. „Nově proto budou muset být nůžky v antikorozní úpravě a dlouhé patnáct centimetrů,“ upřesnil Sršeň. Jak dále informoval, respirační roušku si bude moci řidič v povinné výbavě případně nahradit resustitační maskou s antibakteriálním filtrem.

V současné době se cena autolékárniček pohybuje od 250 do 600 korun. Nová vyhláška je sice prodraží, budou to ale dobře vynaložené peníze. Jde přece o záchranu lidských životů. Poněkud v rozporu s tím je ovšem skutečnost, že ministerstvo dopravy odmítlo požadavek hasičů a policistů, aby v povinné výbavě aut byl i hasicí přístroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám