Hlavní obsah

Vojtěch chce omezit reklamu na alkohol

Právo, kab

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) chce do konce roku předložit návrh zákona, který omezí reklamu na alkohol. Od opatření si slibuje snížení jeho konzumace a boj proti alkoholismu. Řekl to v neděli v TV Prima. Omezení by se týkalo reklamy v elektronických médiích a televizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

Kabinet Andreje Babiše (ANO) poslal už v květnu do parlamentu návrh na vyšší zdanění hazardu, tvrdého alkoholu a tabákových výrobků. Daň za půl litru čtyřicetiprocentního alkoholu vzroste podle ministryně financí Aleny Schillerové za ANO o 7,50 Kč a u cigaret a dalších tabákových výrobků má podle vlády spotřební daň vzrůst o deset procent.

„Daňová zátěž je pouze jedním z pilířů,“ poznamenal Vojtěch. „Jsme druzí na světě v konzumaci alkoholu, proto s tím musíme něco dělat. Nikoliv zakazovat, ale redukovat konzumaci,“ dodal.

„Na rozdíl od reklam na cigarety, které jsou v zásadě zakázány, tak na alkohol jsou všude. Nějaká regulace by měla být,“ dodal s tím, že zákon má už nyní v zásadě připraven.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

„Budeme o něm diskutovat. Byl bych rád, aby byl návrh dokončen do konce tohoto roku,“ dodal ministr.

Tento záměr podle poslance ODS Bohuslava Svobody podpoří i občanští demokraté.  „To je jediná správná cesta. Musíme mladé lidi vychovat k tomu, že je tabakismus a alkoholismus je nepřijatelný,“ uvedl. Obává se prý, že pouhé zdražení alkoholu nepovede ke snížení jeho konzumace.

Vojtěch zároveň slíbil, že pokud se prokáže, že elektronické cigarety škodí zdraví, podnikne proti nim ministerstvo nějaké opatření.

Vojtěch zkritizoval ČSSD i odbory

Vojtěch v TV Prima také zkritizoval požadavky ČSSD i odborů, kteří žádají v příštím roce více peněz pro zdravotnictví. Podle Vojtěcha návrhy odborů české zdravotnictví poškozují.

„Odbory navrhují návrhy, které poškozují české zdravotnictví,“ uvedl Vojtěch. „Vládní ČSSD jde vždy na ruku odborům, já si myslím, že je to krátkozraké,“ dodal.

Do koaličního partnera si také rýpl, že je rád, že se po čtyřech letech, kdy soc. dem. vedla zdravotnictví v minulé vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), o resort zajímá.

Vojtěch se ve čtvrtek sešel s odbory a zástupci nemocnic, pacientů a dalších organizací, ale na  přidání peněz do zdravotnictví pro příští rok se spolu neshodli.

Odbory žádají více peněz na platy, pro nemocnice a domácí péči. Peníze se podle organizací sdružených v tzv. krizový štáb českého zdravotnictví mají vzít z rezerv zdravotních pojišťoven. Pojišťovny pro příští rok navrhly meziroční navýšení 25 miliard korun, odbory chtějí 45 miliard. Podle odhadů bude příští rok pro zdravotní péči 346 miliard korun.

ČSSD chce svolat jednání vládní koalice k situaci ve zdravotnictví. Podle předsedy soc. dem. a vicepremiéra Jana Hamáčka hrozí kvůli podfinancování kvalita péče o pacienty. Podle ČSSD jsou některé nemocnice těsně před kolapsem, přitom na účtech zdravotních pojišťoven je 55 miliard korun, které se dají využít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám