Hlavní obsah

Do kolínského babyboxu odložili chlapce ve starém ručníku

Do babyboxu umístěného v kolínské nemocnici kdosi odložil chlapce. Ten dostal jméno Cyril a stal se v pořadí 225. dítětem, které bylo odloženo do některé z těchto speciálních schránek.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chlapeček byl  vykoupaný a do nového života vstoupil vybavený plenkou a starým modrým ručníkem. Podle sestry Marcely Krumichové, která ho z babyboxu vyzvedávala, měřil kolem 50 centimetrů, vážil 3,5 kilogramu a na první pohled byl v pořádku, informoval v pondělí zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Za 13 let své existence prošla kolínským babyboxem čtyři miminka, z toho letos dva kluci. První byl Vojta Novák 22. února a nyní k němu přibyl Cyril.

V prostějovském babyboxu našli holčičku v plyšové dece

Domácí

Cyril je jedenáctým letošním dítětem odloženým do babyboxu a 103. chlapcem.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám