Hlavní obsah

Do Kábulu letí český armádní speciál

Právo, Novinky, jas, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí před polednem odstartoval z kbelského letiště armádní speciál, který by měl z Afghánistánu přepravit další osoby. První let, který organizovalo ministerstvo zahraničí, přistál v Praze v pondělí ráno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vládní speciál po pondělním příletu do Kbel

Článek

Odlet armádního speciálu potvrdila Právu mluvčí ministerstva obrany Jana Zeichmeisterová s tím, že let míří opět do Kábulu a měl by evakuovat osoby, které v zemi spolupracovaly s českými vojáky.

V Česku přistálo letadlo z Afghánistánu, ministr svolal krizový štáb

Domácí

Těmto lidem hrozí v zemi smrt, neboť vládu nad Afghánistánem během několika dnů téměř zcela převzalo radikální islamistické hnutí Tálibán.

Západní země se urychleně snaží dostat ze země své diplomaty a další osoby, které by mohly být v případě dopadení Tálibánem ohroženy na životě. Například Německo vyslalo do země další tři stroje a jde tak o největší evakuační akci  německé armády od konce 2. světové války.

Zoufalí Afghánci se připoutali k podvozku letadla a zemřeli, ukazují videa

Zahraniční

Situace v zemi i na samotném kábulském letišti je značně nepřehledná a videa, která se objevují na sociálních sítích, ukazují zoufalé Afghánce, kteří se všemožně snaží dostat ze země.

Bezpečnost na části kábulského letiště, odkud evakuační lety probíhají, zajišťuje asi 6000 amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám