Hlavní obsah

Do hor dorazily mrazy

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ch, jim

Na mnoha místech v noci na horách padaly teploty pod bod mrazu. Například v Jeseníkách byly ještě v neděli dopoledne dva stupně pod nulou. Na Sněžce rtuť šplhala k hranici minus tří stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejmrazivěji bylo na Ovčárně, kde meteorologové po desáté hodině naměřili minus 2,3 stupně Celsia. Na Švýcárně ukázaly rtuti teploměrů minus dva stupně. Na Šeráku v tu chvíli teplota klesla jen o desetinu stupně pod bod mrazu.

Chladno bylo i v nižších polohách, ve Vrbnu pod Pradědem meteorologové naměřili minus jeden stupeň.

Ranní mrazy na Šumavě držely sníh

V jižní části Šumavy klesly teploty v neděli ráno jen těsně pod bod mrazu. Jak podotkl Martin Modlitba z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, na německé straně hranice na vrcholu Velkého Javoru klesla teplota v devět ráno na minus dva stupně a na Churáňově se pohybovala na hranici minus jedna.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hřebeny Krkonoš pokrývá od sobotního rána slabá nesouvislá vrstva sněhu.

V okolí šumavského Březníku však už napadlo v sobotu a v průběhu v noci na neděli kolem 17 centimetrů sněhu. „Jedná se hlavně o lokalitu u Roklanské hájenky. V tomto ročním období to není ale nic neobvyklého,“ řekl Právu Jiří Cais z Horské služby Šumava.

Bílo je i v okolí Plešného jezera u Nové Pece. „V nižších polohách kolem Kramolína u Lipna zatím sníh neleží, ale u Plešného je bílo. Tak tomu bylo ale v říjnu už mnohokrát a není to nic zvláštního. Sníh tady napadne a po pár hodinách zase sejde,“ konstatoval Aleš Fejfar z horské služby.

Na Sněžce téměř minus tři stupně

Hřebeny Krkonoš pokrývá od sobotního rána slabá nesouvislá vrstva sněhu. Místy půldruhého centimetru sněhu se díky teplotám okolo nuly udrželo od výšky zhruba 900 metrů nad mořem.

Teploty na Luční boudě o víkendu ráno klesaly k minus dvěma stupňům. Dole v horských střediscích se rtuť teploměru během dne ustálila na čtyřech stupních. Patrně nejchladnější klima panovalo na 1602 metry vysoké Sněžce, kde teplota v neděli okolo šesté ráno atakovala minus tři stupně. „Sněhu bylo na vrcholu tři centimetry,“ doplnili meteorologové z polské vrcholové observatoře.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sněhová nadílka c Krkonoších

V Adršpachu na Náchodsku, kam mrazy obvykle přicházejí brzy, se teploty udržely nad nulou.

Na Moravě bude mrznout i v nížinách

Po celou neděli by podle ČHMÚ mělo být převážně oblačno s občasnými přeháňkami, které mohou na horách přecházet ve sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi devíti až 13 stupni Celsia.

V noci na pondělí bude oblačnosti od západu přibývat, nejnižší teploty se budou pohybovat mezi dvěma až šesti stupni, na východě při zmenšené oblačnosti mohou teploměry ukázat i minus jeden stupeň Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám