Hlavní obsah

Do hodiny smazat! Poskytovatelé budou muset z webu odstraňovat teroristický obsah

Podle návrhu zákona proti šíření teroristického obsahu on-line, který ve čtvrtek představilo ministerstvo vnitra, bude moci policie přikázat poskytovatelům hostingových služeb, aby takový obsah do hodiny odstranili. Příkaz může česká policie uložit i nadnárodním společnostem. Poskytovatelům hrozí v případě neuposlechnutí pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon je implementací nařízení Evropské unie, o které rozhodla už předešlá vláda. Jeho cílem je zamezit propagaci terorismu, například zveřejňování záběrů z teroristických útoků nebo poprav.

„Samo Česko nemá velký problém s teroristickým obsahem on-line,” uvedl zástupce bezpečnostního odboru ministerstva vnitra Karel Bačkovský. Jde podle něj o jednotky případů ročně. Ministerstvo se tak snažilo o to, aby poskytovatelé byli co nejméně zatíženi.

Všechno v pořádku, schvaloval muž z Ostravy teroristický útok. Dohodl se na podmínce

Krimi

Policisté budou mít ale nově pravomoc kontrolovat i nadnárodní společnosti, které sídlí v EU. Příkazy budou přezkoumatelné orgány příslušných států. Naopak české weby bude moci kontrolovat EUROPOL (evropská policie).

Hodina na smazání

Poskytovatel bude mít po policejním příkazu hodinu na odstranění závadného obsahu. Pokud mu příkaz přijde poprvé, bude mít ještě 12 hodin navíc. Když k odstranění nepřistoupí, hrozí mu pokuta.

Poskytovatelé, u kterých se teroristických obsah objeví opakovaně, budou mít povinnost přijmout přiměřená opatření, která by měla takovému obsahu pro příště zabránit.

Bačkovský ale uvedl, že neočekává, že by policie k sankcím přistoupila. „Muselo by se jednat o záměrnou a úmyslnou nespolupráci,” dodal.

Příkazy budou podléhat soudnímu přezkumu, bude proti nim možné podat správní žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám