Hlavní obsah

Do Česka v pondělí přijede na dvoudenní návštěvu jordánský král

Na dvoudenní návštěvu Česka přijede v pondělí na pozvání prezidenta Václava Klause jordánský král Abdalláh II. Oba vrcholné představitele čeká bilaterální vyjednávání za přítomnosti národních delegací, ale také soukromá schůzka.

Článek

Abdalláh II. je v krátké době už čtvrtou hlavou státu, kterou Klaus na Pražském hradě přijme. Minulý týden se setkal s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem, v pondělí s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a v neděli má na programu schůzku s americkým prezidentem Barackem Obamou, který přijede do Prahy na summit Evropské unie s USA.

Klaus se ve funkci prezidenta setkal s Abdalláhem II. už dvakrát. V roce 2004 jordánský král navštívil Prahu, o rok později se obě hlavy státu setkaly v Ammánu. V obou případech spolu Abdalláh II. a Klaus jednali zejména o posilování ekonomických vztahů mezi Českem a Jordánskem.

Při pondělním setkání se oba vrcholní představitelé zřejmě dotknou vedle hospodářství také problému vztahů mezi Izraelem a palestinskou autonomií. Končící český premiér Mirek Topolánek se s Abdalláhem II. setkal loni a jordánský král tehdy údajně vyjádřil zájem, aby Česko, které má tradičně dobré vztahy s Izraelem, hrálo zprostředkovatelskou roli v blízkovýchodním mírovém procesu.

V posledních dnech přitom znovu vyvstaly obavy o budoucnost mírových jednání mezi Izraelem a Palestinou. Většina koaličních stran ve vládě premiéra Benjamina Netanjahua, která byla jmenována v úterý, totiž v minulosti vyjadřovala neochotu přiznat Palestincům právo na samostatný stát.

Jordánsko je přitom považováno za příklad mírového soužití s izraelským sousedem. Jeho sedmačtyřicetiletý král Abdalláh II., který absolvoval prestižní vojenskou akademii v Sandhurstu v Británii a studoval také mezinárodní politiku na Oxfordské univerzitě, je u moci od roku 1999. Na trůn usedl poté, co jeho otec, král Husajn, zemřel na rakovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám