Hlavní obsah

Do Česka se vrátilo vybírání výpalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni zaznamenala, že se do České republiky vrátil fenomén vymáhání výpalného, a to především mezi zdejší ukrajinskou komunitou. Organizované zločinecké skupiny se zaměřily na bohaté občany. Plyne to z výroční zprávy, kterou NCOZ ve čtvrtek zveřejnila.

Foto: NCOZ, Právo

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Článek

Projevů organizovaného násilí spojeného s nájemnými vraždami, vydíráním nebo únosy podnikatelů sice v posledních letech ubývá, ale nevymizely. Na bohaté obyvatele se loni podle NCOZ zaměřily gangy, které se často skládají z cizinců a mají vazby buď na kriminálníky české národnosti, nebo na cizince trvale žijící v Česku.

Za nové bezpečnostní riziko spojené s násilnou trestnou činností centrála označila opětovné vybírání výpalného v ruskojazyčných komunitách.

„Tato trestná činnost je doménou především osob ukrajinské národnosti a oběťmi jsou jejich krajané, kteří na území ČR podnikají. V případě odmítnutí ochrany jsou tito ukrajinští podnikatelé pod pohrůžkou hrozby nebo projevu násilí na jejich rodinných příslušnících žijících na Ukrajině donuceni k vyplacení finanční částky za tuto tzv. ochranu,” uvedla NCOZ s tím, že problém se loni objevil ve všech regionech kromě Středočeského, Ústeckého a Karlovarského kraje.

Roste kyberkriminalita

V Česku loni opět vzrostla kybernetická kriminalita. Policie evidovala 6815 takových trestných činů, což bylo o 1161 více než předloni.

Pachatelé uskutečňují ve virtuálním prostředí řadu trestných činností, od podvodných obchodů přes šíření pornografie až po praní špinavých peněz.

Nejčastější formu kyberkriminality představují i nadále podvody, které přímo souvisejí s internetovými obchody. Vzrůstající tendenci stále mají phishingové útoky, jejichž pachatelé získávají přístup na cizí bankovní účty a odčerpávají z nich peníze.

Daňová kriminalita

Podle NCOZ se cizinci, zejména Vietnamci a Číňané, stále více zapojují do daňové kriminality. Řídicími články skupin také bývají advokáti a daňoví poradci.

Centrála loni nejčastěji řešila případy krácení daně při pořízení zboží z jiného členského státu EU do Česka, kdy pachatelé neodváděli daň z přidané hodnoty. Právě do této činnosti jsou podle policistů ve velkém rozsahu zapojené vietnamské a čínské komunity.

„Legalizace výnosů z trestné činnosti pachatelů těchto společenství je navázána na arabskou komunitu směnárníků. Arabská komunita, zejména v Jihomoravském kraji, se v minulosti věnovala nadhodnoceným vývozům do třetích zemí v souvislosti s vylákáním odpočtu DPH,” uvedla NCOZ.

Kriminalisté předpokládají, že pachatelé budou i do budoucna využívat především řetězce společností, které vykazují fiktivní obchody kvůli krácení DPH. „Důvodem je skutečnost, že četnost takových řetězců je značná, vykazuje vysoký stupeň sofistikovanosti, do určité míry je anonymizována a organizována osobami stojícími v pozadí,” vysvětlila centrála.

Znehodnocené zbraně ze Slovenska

Ta loni zaznamenala i nárůst počtu nelegálních obchodů se zbraněmi, čemuž napomáhá především využívání kyberprostoru a jeho anonymita. Zbraně si podle policistů pořizují jak zločinci, tak podnikatelé, sběratelé i dobrodruzi.

V souvislosti se zbraněmi poukázala centrála také na to, že na regionální úrovni pokračuje nelegální dovážení samočinných střelných zbraní zejména ze Slovenska. Zbraně jsou upraveny tak, aby splňovaly podmínky pro zařazení do kategorie D, a mohly tak být dále distribuovány bez registrace.

Alternativní média jako hrozba

Policisté varovali rovněž před nelegálním zaměstnáváním cizinců, kteří mohou být zneužíváni kriminálními skupinami. Konstatovali, že loni zadrželi 183 migrantů, a doplnili, že ČR nadále zůstává pro běžence tranzitní zemí.

Za hrozbu do budoucna NCOZ označuje i tzv. alternativní média, která často podporují radikalismus čtenářů a za pomoci domněnek a fabulací „balancují na hranici trestněprávní odpovědnosti ve smyslu šíření poplašných zpráv, podněcování k nenávisti, hanobení nebo popírání holocaustu”.

Centrála výslovně zmínila případ Sympatizanta SPD Jaromíra Baldy, který byl odsouzen za teroristický útok na železnici, a připomněla, že šíření dezinformací a vytváření atmosféry strachu je zneužíváno pro šíření nenávisti vůči určitým skupinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám