Hlavní obsah

Do Česka se valí teplá fronta, kluzké silnice komplikují dopravu

Od Německa se na území České republiky blíží teplá fronta, jejímž vlivem se bude postupně oteplovat. Přesto se teploty budou pohybovat kolem nuly a silnice mohou namrzat. Ve čtvrtek po ránu rozbředlý nebo uježděný sníh místy působil komplikace v dopravě. Problémy byly hlášeny například ve středních Čechách a na Liberecku.

Foto: pro Novinky Aleš Havlas, Novinky

Ledovka a rozbředlý nebo uježděný sníh místy působí komplikace v dopravě.

Článek

Ve čtvrtek by po většinu dne mělo být zataženo až oblačno s ojedinělými sněhovými srážkami, které v nižších polohách budou přecházet ve smíšené. „V Čechách později od severozápadu občasné sněžení, přecházející v západní polovině Čech ve srážky dešťové, ojediněle mrznoucí,“ upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Denní maxima by se měla pohybovat v průměru mezi nulou až čtyřmi stupni Celsia, na horách kolem bodu mrazu. V Jeseníkách a Beskydech se očekávají mrazy kolem minus čtyř stupňů. „Při ojedinělých mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka,“ varuje ČHMÚ.

Tři nehody ve středních Čechách

Ve středních Čechách mohou místy komplikovat dopravu sněhové přeháňky. Opatrní by měli být ráno zejména řidiči na Benešovsku a Příbramsku, kde na některých silnicích nižší třídy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Dopravní nehoda se ráno stala například v Kolíně, kde se na kruhovém objezdu střetla dvě vozidla. Srážku osobního auta s nákladním vyšetřovali policisté v Kralupech nad Vltavou. Osobní vůz havaroval také v Čisté na Rakovnicku.

Na většině území kraje vanul po ránu slabý vítr, teplota se pohybovala od minus jednoho do dvou stupňů Celsia.

Na Liberecku varují před sněhovými jazyky

V Libereckém kraji napadlo od středy místy až 20 centimetrů nového sněhu, hlavně v horských oblastech se tak na silnicích mohou objevovat sněhové jazyky. V nižších polohách se zase na některých místech tvoří ledovka. Motoristé by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Dopravní nehody jsou zatím výjimkou a většinou se obešly bez vážnějších zranění. Všechny silnice v kraji jsou sjízdné, i na hlavních tazích ale leží zbytky rozbředlého sněhu a silnice kloužou. Teploty v kraji se ráno pohybovaly kolem bodu mrazu, jen v horských oblastech klesají ke třem stupňům pod nulou. Fouká slabý vítr a nesněží, v průběhu dne se ale opět čekají sněhové přeháňky.

V Krkonoších na silnicích pět čísel

Na silnicích v horských oblastech Královéhradeckého kraje leží vrstva uježděného sněhu, například v Krkonoších dosahuje výšky zhruba pěti centimetrů. Všechny cesty v kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné. Silnice v nižších polohách kraje jsou mokré po chemickém ošetření, sjízdné bez omezení. Na většině území je zataženo, teploty se pohybují několik stupňů Celsia pod bodem mrazu.

Silnice na jihu Čech jsou po ránu se zvýšenou opatrností sjízdné. Dispečink správy a údržby silnic varuje před ujetou vrstvou nového sněhu na Písecku, Táborsku a Jindřichohradecku. Na Českobudějovicku leží na vozovkách místy rozbředlý sníh. Na Českokrumlovsku, Prachaticku a Strakonicku má většina silnic povrch mokrý.

Teplota vzduchu se po ránu drží nad nulou, na šumavském Churáňově přístroje naměřily minus 3,6 stupně Celsia. Přes noc ve vyšších polohách Šumavy napadlo asi pět centimetrů sněhu, celkem ho tam leží téměř čtvrt metru. Jinde je sněhová pokrývka nesouvislá.

Na Pardubicku místy náledí

Na mnoha silnicích v Pardubickém kraji leží sníh. Na některých místech rozbředlý, jinde sníh namrzl. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na většině silnic v kraji. Na Hlinecku jsou některé silnice druhých a třetích tříd pokryté ujetou vrstvou sněhu krytou posypem, stejně jako v okolí Suchého vrchu na Lanškrounsku, na Poličsku, Svitavsku, Skutečsku, Žamberecku nebo v Železných horách na Třemošnicku. Na Moravskotřebovsku a ve městě Svitavy se tvoří náledí. Teploty v kraji se dnes ráno pohybovaly od minus tří do nuly stupňů Celsia, obvykle bylo oblačno až polojasno a vál slabý vítr.

Zbytky uježděného a místy zledovatělého sněhu na vedlejších silnicích po ránu komplikují dopravu na Vysočině. Hlavní tahy jsou mokré, místy leží zbytky sněhu po chemickém ošetření. Silnice jsou sjízdné, jízda však podle silničářů vyžaduje zvýšenou opatrnost. Na Vysočině je po ránu zataženo až oblačno, teploty se pohybují kolem nuly. V Masarykově ulici v Havlíčkově Brodě řeší policisté dopravní nehodu dodávky a osobního automobilu.

Komplikace způsobují i přeháňky

Opatrní by měli být řidiči i ve Zlínském kraji, ač dopravní situace po ránu kritická nebyla. Silnice na Valašsku pokrývá rozbředlý a místy také ujetý sníh. Se zbytky rozbředlého sněhu se řidiči potkají na vozovkách první třídy na Vsetínsku, na menších cestách regionu leží rozbředlý sníh po pluhování nebo ujetý sníh od tří do osmi centimetrů. Zajetá vrstva sněhu pokrývá i některé silnice nižších tříd na Zlínsku.

Ostatní komunikace v kraji jsou většinou mokré a ošetřené chemicky. Motoristé by přesto měli volit obezřetnou jízdu. V regionu je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Na Vsetínsku silničáři upozorňují na sněhové přeháňky a s nimi související nižší viditelnost. Teplota se ve Zlínském kraji ráno pohybovala od minus tří do dvou stupňů Celsia.

Kamióny nezvládaly stoupání

V Karlovarském kraji musí řidiči místy počítat s dešťovými, smíšenými nebo sněhovými přeháňkami. Opatrnost je při jízdě nezbytná především ve vyšších horských polohách, ať už jde o oblast Slavkovského lesa nebo Krušné hory. Teplota v regionu se pohybuje mezi třemi stupni pod nulou po jeden stupeň nad nulou. Silnice první třídy jsou převážně mokré po chemickém ošetření, místy je na nich ale po srážkách poměrně dost vody. Někde se mohou objevit i kluzká místa. Ve stoupání z Karlových Varů na Prahu blokovaly část silnice kamióny, později se ale provoz rozjel. Na méně frekventovaných cestách ve vyšších horských polohách může ležet na silnicích vrstva sněhu.

Holá a mokrá je po chemickém posypu většina silnic první třídy v Olomouckém kraji. Na vedlejších vozovkách zejména od středních poloh řidiči narazí na zbytky sněhu, případně ujetý sníh krytý posypem. Všechny silnice jsou sjízdné, na místě je ale opatrná jízda.

Sněhové přeháňky se v noci vyskytly na Prostějovsku, Olomoucku či Přerovsku. Situace na vozovkách je tam obdobná jako v severních okresech kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám