Hlavní obsah

Do Česka přišly první jarní bouřky, meteorologové však varují před náledím

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v neděli opět překvapilo; v Česku se nezvykle brzy objevily první jarní bouřky. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress jsou bouřky začátkem března výjimečné. Zatímco ale místy šplhaly teploty k 15 stupňům Celsia, na severu republiky meteorologové varují před náledím.

Foto: chmu.cz

10. března v 15:00 přišly do Česka první jarní bouřky. Dokazuje to i snímek z webu Českého meteorologického ústavu.

Článek

Od 15:00 zaznamenávaly radary v České republice výskyt kupovitých oblaků a bouřek převážně na Jindřichohradecku a Čáslavsku. Jedna z nejsilnějších bouřek se objevila kolem 16:30 u Poličky. Radary zaznamenaly i blesky.

„V místech výskytu bouřek naměřily pozemní přístroje až 10 milimetrů srážek, ale podle radarových snímků to místy mohlo být až 40 milimetrů,“ řekla Novinkám Honsová. Místy padaly i kroupy.

Letos o třináct dní dříve

Výskyt bouřek v první polovině března je podle ní výjimečný. V minulém roce byly první bouřky zaznamenány až 23. března na jihozápadě Čech a na Šumavě. Průměrně je v březnu zaznamenán pouze jeden bouřkový den, zatímco třeba v červnu to je dnů šest.

V dalších dnech meteorologové očekávají výrazné ochlazení a v polovině týdne teploty hluboko pod nulou. Český hydrometeorologický ústav v neděli také vydal výstrahu před náledím, a to konkrétně pro Královéhradecký kraj, Liberecký kraj a Ústecký kraj. Výstraha platí od pondělní půlnoci do úterních 08:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám