Hlavní obsah

Do boje o Poslaneckou sněmovnu se přihlásilo 22 stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu v 16 hodin skončila lhůta, do níž mohly strany a hnutí podávat kandidátní listiny pro nadcházející předčasné volby do Sněmovny. Do boje o Sněmovnu se přihlásil celkem 22 stran.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zastoupení ve Sněmovně chtějí obhájit ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Strana zelených. Na účast v poslaneckých lavicích aspirují také kandidáti nově vzniklé strany TOP 09, která by, alespoň dle předvolebních průzkumů, mohla nahradit zelené.

K tradičním účastníkům volebního klání patří strany jako Volte Pravý Blok www.cibulka.net, Moravané, monarchistická strana Koruna Česká, Strana důstojného života, Česká strana národně socialistická nebo Dělnická strana, která před třemi lety kandidovala v rámci hnutí Právo a Spravedlnost.

O návrat do poslaneckých lavic po pauze usiluje Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa. Pouze v Libereckém kraji se dosud k volbám přihlásily strany Svobodní a Národní prosperita. Podobně Klíčové hnutí zatím svou kandidátku přihlásilo jen v Praze. Hnutí vzniklo počátkem loňského roku, vede jej herečka a někdejší poslankyně US-DEU Táňa Fischerová.

K nováčkům patří kromě Strany svobodných občanů, které v evropských volbách neúspěšně sázelo na kritiku EU, také nedávno založená Česká pirátská strana, která chce liberalizovat pohyb na internetu a ráda by zopakovala úspěch podobného švédského seskupení v evropských volbách. Nejméně známou a teprve tento měsíc zaregistrovanou je strana STOP se sídlem v Brně.

V posledních volbách do Sněmovny v roce 2006 kandidovalo celkem 26 uskupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám