Hlavní obsah

Do Becherovy vily v Karlových Varech opět zatéká

Právo, Rudolf Voleman

Nejenom plísně a houby, ale i popraskané zdi způsobuje voda, která znovu zatéká do do Becherovy vily v Karlových Varech. Před osmi lety přitom dům prošel nákladnou rekonstrukcí.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Becherova vila v Karlových Varech bude muset opět projít částečnou rekonstrukcí.

Článek

V havarijním stavu jsou v prvním patře také okna a venkovní terasy. Vedení Karlovarského kraje, který je vlastníkem objektu, si nechá proto za čtvrt milionu korun vypracovat projekt k obnově této památkově chráněné budovy v obchodně-správním centru města.

„V objektu se objevily stavební závady, které umožňují stékání vody do objektu, takže závadu potřebujeme vyřešit,“ uvedl karlovarský krajský radní Josef Janů (Piráti).

Hotel Thermal zavřou na tři měsíce

Domácí

Becherova vila přitom byla před osmi lety kompletně zrekonstruována za bezmála 90 milionů korun. Jenže nedostatky se na stavbě objevovaly již krátce po dokončení rozsáhlých stavebních prací.

Vady v záruce neměl kdo odstranit

Dodavatelské firmy tehdejší rekonstrukce ovšem záhy zkrachovaly. Když to před čtyřmi lety začalo vedení kraje řešit, nebyl nikdo, kdo by závady v záruční době odstranil.

Karlovarský kraj se v roce 2016 dostal alespoň k dohromady pětimilionové jistině, kterou musely dodavatelské firmy před zahájením prací složit v bance. Jistina měla sloužit pro případ, kdy by se v záruční době objevily nedostatky na stavbě Becherovy vily, aby se z ní zaplatilo jejich odstranění.

Díky tomu mohl tehdy kraj opravit například kotel, klimatizaci, kamerový systém, nouzové osvětlení, klempířské prvky, zatékající střechy, vnější plášť objektu i popraskané vnitřní omítky. Stálo to tehdy v součtu tři miliony korun.

Další opravy

Nyní se ale ukázalo, že Becherova vila potřebuje další opravy. „V současné době se zjišťuje míra zavinění, zda to byla chyba projektu, prováděcí firmy nebo dozoru. Nejdůležitější ale je, aby se vše opravovalo a závady se nešířily dál,“ konstatoval radní Janů, podle kterého zatím není jasné, jak vysoké náklady s sebou nyní připravované opravy přinesou.

Císařské lázně budou stát 830 milionů korun

Domácí

Z podkladů, které měli karlovarští krajští radní k dispozici, vyplývá, že je třeba mimo jiné vyřešit dvě venkovní terasy včetně schodišťových ramen, přičemž má projektant navrhnout vhodný typ nové nášlapné vrstvy na terasách.

Opravou má opět projít kyklopské obvodové zdivo. Nově je třeba vyřešit markýzy včetně odvodu dešťové vody. Kraj požaduje rovněž opravu a sanaci vnitřních omítek a již zmiňovaných oken.

Nápis SS

Dvoupodlažní Becherovu vilu si nechal v honosné vilové části zvané Westend postavit významný karlovarský podnikatel Gustav Becher, ale ještě před nastěhováním zemřel. Zajímavostí je, že při rozsáhlé rekonstrukci Becherovy vily před devíti lety narazili dělníci na stěně v průčelí na nápis SS.

V objektu totiž tato ozbrojená organizace NSDAP fanatických přívrženců Hitlera v době protektorátu sídlila. Nápis byl tehdy na přání památkářů zakonzervován a překryt. Po druhé světové válce byl objekt znárodněn a sloužil jako Dům pionýrů a mládeže. V současné době Becherova vila funguje jako Interaktivní galerie.

Reklama

Výběr článků

Načítám