Hlavní obsah

Dny NATO táhly i letos, během víkendu přišlo 130 tisíc lidí

Právo, Aleš Honus
Mošnov

Desítky dunících letadel a vrtulníků v akci, parašutisté ve vzduchu, těžká technika na zemi, akční ukázky schopnosti spojeneckých armád i dalších bezpečnostních složek. Takový byl patnáctý ročník největší vojenské přehlídky ve střední Evropě, Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR, který v neděli odpoledne končí na mošnovském letišti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na Dny NATO do Mošnova dorazily desítky tisíc lidí.

Článek

V sobotu bohužel pršelo a odhad návštěvnosti se pohybuje kolem 45 tisíc. V neděli už přišlo zhruba 85 tisíc lidí.

Akci kromě dalších politiků navštívil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který řekl, že přehlídku považuje za nesmírně potřebnou. „Je důležité, aby lidé viděli techniku v praxi, aby viděli, jak naši vojáci s technikou zacházejí, jak ji používají," řekl Stropnický novinářům. Upřesnil, že česká armáda měla na akci zhruba 1000 vojáků, 20 kusů letecké a 300 kusů pozemní techniky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lidé se fotí s vojačkami z Jordánska.

Jak dodal zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Jiří Baloun, pro české vojáky je prezentace v Mošnově důležitá nejen proto, že umožní setkání se zástupci dalších spojeneckých armád. „Zaprvé armáda se zde může prezentovat sama o sobě se svými lidmi a technikou, zadruhé se tady může prezentovat s dalšími složkami bezpečnostních sborů, policií, hasiči, městskou policií, záchranáři a tak dále," řekl Baloun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na přehlídce vystoupili i parašutisté.

Patnáctý ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nabídl letos rekordní účast zahraničních jednotek, které předváděly jak akční ukázky svých bojových schopností, tak i nejmodernější techniku. Letos do Mošnova přijely vojenské jednotky z historicky nejvyššího počtu 21 zemí.

Mezi nejúchvatnější okamžiky patřila například ukázka italského akrobatického týmu Frecce Tricolori, který jako jediný na světě létá v sestavě deseti letadel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Některá vojenská letadla si návštěvníci mohli prohlédnout i zevnitř.

Spojené státy americké poprvé na Mošnově představily dva typy svých strategických bombardérů. Po roce mohli návštěvníci obdivovat také účast speciální ženské protiteroristické jednotky jordánské armády, která předvedla vysvobození rukojmích z uneseného letadla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ukázka motocyklové jednotky

Symbolickým ukončením nedělního odpoledne pak byl po 16. hodině závěrečný průlet letounů Eurofighter Typhoon několika spojeneckých armád.

Foto: Aleš Honus, Právo

BEZ KOMENTÁŘE: Dny NATO

Reklama

Výběr článků

Načítám