Hlavní obsah

Divocí koně z Milovic se zabydlují v nových domovech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divocí koně odchovaní ve středočeských Milovicích se od soboty zabydlují na dvou nových místech ve východních Čechách. Informovala o tom společnost Česká krajina, která je tam bezplatně zapůjčila. Na cestu se vypravilo devět mladých hřebců, jedna skupina bude žít v oblasti Na Plachtě u Hradce králové, druhá v ptačím parku Josefovské louky.

Foto: Česká krajina

Divocí koně z Milovic dorazili do svých nových lokalit na východě Čech.

Článek

Původně se na cestu mělo vydat deset koní, posledního hřebce se ovšem nepodařilo včas odchytit, na Plachtu za svými čtyřmi kamarády proto dorazí později.

„Zvířata zvládla nakládku i přibližně dvouhodinovou cestu bez problémů. Jsme rádi, že už se zabydlují v nových domovech,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, jež se věnuje projektům spojeným s návratem a ochranou velkých kopytníků.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V lokalitě Plachta na okraji Hradce Králové vypustili čtyři divoké exmoorské koně.

Odvoz hřebců, kteří se v Milovicích narodili v roce 2016, je v souladu s tím, jak se vyvíjí stádo ve volné přírodě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V lokalitě Plachta na okraji Hradce Králové vypustili čtyři divoké exmoorské koně.

„Když hřebečci dosáhnou zhruba druhého roku života, začne je dominantní hřebec odhánět od stáda,“ vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd. Mladí hřebci pak vytvoří pánské, takzvaně bakalářské skupiny. V nichž vzájemně poměřují síly, nejsilnější z nich poté vyzývají po letech dominantní hřebce z okolních stád a bojují s nimi o klisny.

Pod dohledem ochranářů

V lokalitě Na Plachtě bude na koně dohlížet ochranářská organizace JARO Jaroměř, v Ptačím parku Josefské louky to bude Česká společnost ornitologická.

Foto: Česká společnost ornitologická

Do Ptačího parku Josefovské louky dorazila skupinka mladých hřebců divokých koní z Milovic.

Plachta má podobný charakter krajiny jako milovický areál a nabídne koníkům suchou pastvu. „Aby si oblíbená přírodní památka a evropsky významná lokalita na bývalém vojenském cvičišti na Plachtě uchovala výjimečnou pestrost, je nezbytné bránit jejímu zarůstání. Tomu od soboty napomáhá pastva koní, která se tak stane vedle sečení luk nebo pojezdů vojenskou technikou dalším způsobem péče o toto unikátní území,“ vysvětlila Hana Heinzelová, pověřená řízením východočeského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V lokalitě Plachta na okraji Hradce Králové vypustili čtyři divoké exmoorské koně

Josefovské louky představují poněkud jiný typ otevřené krajiny, koně se tam budou pást na podmáčených loukách.

„Česká ochrana přírody proti zarůstání bojuje mechanicky – sekačkami a pilami. Uspokojivě v malých chráněných územích, neefektivně a draze ve velkých rezervacích. A tady dostávají šanci naši hrdinové – velcí spásači. Bez nároků na údržbu, bez spalování fosilních paliv, přirozeně, šetrně mohou jako před stoletími pečovat o naši stále ještě relativně pestrou přírodu,“ upozornil správce parku Břeněk Michálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám