Hlavní obsah

Dívají se na nás zdvořile leč nechápavě, zopakoval Kalousek k rozpočtovému paktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se v úterý znovu pozastavil nad postojem, který česká vláda, potažmo premiér Petr Nečas (ODS) zaujal k evropskému paktu rozpočtové disciplíny. Kalousek po bruselském jednání s evropskými kolegy zopakoval, že české stanovisko je nesrozumitelné a nikdo mu nerozumí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Praha se k paktu nepřipojila spolu s Velkou Británií. Premiér to odůvodnil například nevyjasněností případného ratifikačního procesu v České republice nebo tím, že pakt podle něj nedává nečlenským zemím eurozóny dostatečnou účast na jednání zemí platících eurem.

Nikdo nerozumí postoji České republiky. Je skutečně nesrozumitelný
ministr financí Miroslav Kalousek o reakcích  na český postoj k paktu rozpočtové kázně

Kalousek ve středu v podstatě zopakoval nedávná slova svého stranického šéfa a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který před časem obvinil premiéra z toho, že svým postojem poškozuje zájmy ČR a následně dodal, že je dotazován na to, "zda ČR zmoudří". [celá zpráva]

Schwarzenbergovo vyjádření tehdy vyústilo ve verbální přestřelku s premiérem, kterou si oba politici museli následně vysvětlovat. [celá zpráva]

"V kuloárech se samozřejmě kolegové (o českém postoji) zmiňují," řekl v úterý Kalousek. "Zmiňují se velmi zdvořile a velmi nechápavě. Nikdo nerozumí postoji České republiky. Je skutečně nesrozumitelný," dodal ministr po jednání Ecofinu, tedy ministrů financí unie.

Na něm se hovořilo hlavně o novém záchranném balíku pro Řecko a také o dalším posílení rozpočtové kázně v zemích eurozóny. Na okraj se však prý otevřelo i téma fiskální smlouvy, která by měla být podepsána na summitu EU. Ten se uskuteční v belgické metropoli 1. a 2. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám