Hlavní obsah

Divadla zavřeli, tak šel český herec kopat hroby

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Když během první vlny pandemie koronaviru na jaře ustal prakticky veškerý kulturní život, rozhodli se někteří herci nezůstat doma a najít si náhradní práci například za prodejním pultem. Herec Tomáš Novotný zašel ještě dál a rovnou si během divadelní přestávky udělal rekvalifikaci na práci hrobníka. Do budoucna to vidí jako vhodnou alternativu k divadelnímu angažmá.

Zavřeli mu divadlo, tak se herec Tomáš Novotný rekvalifikoval na hrobníkaVideo: Novinky

 
Článek

„Rozhodl jsem se nesedět doma a udělat si rekvalifikační kurz v oboru hrobník. Já vím, že je to možná pro někoho zvláštní, ale já se tomu nebráním. Je to práce jako každá jiná,“ uvedl Novinkám.

Během nynějších nových opatření proti koronaviru, kdy se od pondělí opět uzavřela i divadla, se tak o práci bát nemusí. Herec, který dlouhodobě působí v Městských divadlech pražských a v Národním divadle Moravskoslezském, nicméně přiznal, že zakázky v novém oboru zatím nehledá. Stejně jako mnoho jeho hereckých kolegů ho druhá vlna zavírání divadel zaskočila.

Foto: archiv Tomáše Novotného, Novinky

Ve dvou prý dokáže vykopat hrob za pár hodin.

Hrobařině by se však nebránil věnovat i v delším časovém horizontu. „Každé město musí mít podle zákona správce hřbitova a já jsem se přestěhoval na malé město, kde by se mi celkem líbilo zůstat. Takže kdyby cokoliv, kdybychom už nikdy v životě nemohli hrát, tak bych se nebránil tomu dělat správce hřbitova,“ vysvětlil.

Lidé brali výstavy útokem

Kultura

I když jen samotné vykopání hrobu trvá ve dvou lidech několik hodin, fyzicky náročné práce se nebojí. Podle svých slov přitom práce hrobníka neobnáší jen kopání hrobů.

„S lopatou umím, nyní rekonstruuji dům, ale samozřejmě to není jen o kopání hrobů. Je to mnoho teoretických znalostí, které jsem se musel naučit a v testu potom předvést,“ dodal s tím, že kromě základních pravidel bezpečnosti se podle Novotného musí hrobník vyznat v pravidlech a postupech při obřadu a pochovávání těl či ve velikostech hrobů a hrobek.

Pravidla vychází ze zákona o pohřebnictví, který například stanovuje hloubku hrobu u dospělých osob nejméně metr a půl a minimální vzdálenost mezi hroby nejméně 30 centimetrů.

Na výběr tohoto netradičního povolání reagovalo jeho okolí různě, všichni mu však zatím podle něj fandí. Navíc dodal, že se sám nesetkal ani s reakcemi lidí, kteří posílali herce na jaře dělat „konečně pořádnou práci”.

Foto: Novinky

Okolí mu prý fandí.

„Ve svém okolí mám hlavně kolegy herce, kteří to vnímají stejně. Nejsme volnočasová aktivita, jak říká pan ministr, a myslím, že ani opravdu nepracujeme úplně nejlíp, když jsme hladoví, jak říká pan prezident,” poznamenal však Novotný.

Babiš: Když apely nestačí, zavřeme bary a ještě přitvrdíme

Koronavirus

Kdy se znovu budou herci moci vrátit na divadelní prkna, si tak Novotný netroufá odhadnout. „Můj osobní odhad je ten, že nám nedovolí hrát do konce kalendářního roku, akorát se nám to bojí říct,“ zmínil s tím, že nejen pro něj, ale i pro ostatní je nejhorší právě ta nejistota, zda a kdy vůbec bude moct ještě hrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám