Hlavní obsah

Díky za práci, ale dostanete jen 60 % mzdy, píše zdravotníkům kladenská nemocnice

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O mimořádných odměnách pro zdravotníky v první linii, kteří se starají o pacienty s covidem, se už od jara hodně mluví, ale v mnoha nemocnicích na ně zatím lékaři i zdravotní sestry čekají marně. A v některých zřejmě budou čekat ještě dlouho. Naopak hrozí plošné snižování mezd.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kladenská nemocnice

Článek

Redakci Práva se dostal do ruky interní dopis zaměstnancům covidového oddělení z Oblastní nemocnice Kladno, která spadá pod Středočeský kraj. Vedení špitálu v něm sděluje, že nemocnice nemá na odměny peníze.

„Nemocnice na tom není finančně nejlépe. Ze současného trendu je velmi pravděpodobné, že v únoru oznámíme všem zaměstnancům, že mzda bude vyplácena jen ve výši 60 %. Na více totiž na našich účtech nebudou peníze,“ sděluje zdravotníkům z covidária náměstek pro léčebnou a preventivní péči Libor Zahradníček. Nemocnice se podle něj potýká s výrazným vzrůstem nákladů a propadem příjmů.

„Budeme vám dlužit“

Ministerstvo zdravotnictví vydalo v říjnu opatření, kterým přikázalo nemocnicím omezit tzv. elektivní péči a plánované výkony, zdravotnická zařízení tak přišla o peníze. Koncem listopadu vláda toto opatření zrušila, elektivní péče se začíná v nemocnicích obnovovat.

V Kladenské nemocnici se zastřelil 86letý pacient na infekčním oddělení

Krimi

Zahradníček v dopise prosí zaměstnance covidária o shovívavost a pochopení, odměny jim ale nyní nemocnice nevyplatí.

„Vaši spravedlivou odměnu vám nikdo nevezme, ale nemůžeme ji vyplatit v plné výši. Od 1. 12. teď vyplatíme jen polovinu vaší odměny a druhou polovinu vám budeme dlužit. A tyto dlužné peníze vyplatíme ihned, když přijde nějaká finanční injekce. Ať už to bude dotace z kraje, či vyúčtování pojišťovnami,“ píše Zahradníček. „Je mi to moc líto, v tuto chvíli nenacházíme jinou možnost,“ dodal.

„Modifikace způsobu vyplácení odměn”

Mluvčí kladenské nemocnice Hana Plačková Právu potvrdila pravost dopisu. „Tento interní dopis byl určen pouze pro zaměstnance covidových oddělení. Nemocnice je chtěla tímto dopisem informovat o modifikaci způsobu vyplácení nenárokových mimořádných odměn, které jsou poskytovány nad rámec standardního ohodnocení,“ napsala Plačková.

„Nejedná se o vyplácení ani snižování mezd. Mimořádné odměny budou zaměstnancům covidových oddělení vypláceny průběžně i nadále s tím, že další část odměn bude vyplacena po vypořádání vyúčtování zdravotních služeb za rok 2020,“ doplnila.

Na dotaz, jestli skutečně hrozí plošné škrtání mezd všem zaměstnancům, už nereagovala.

Ministerstvo zdravotnictví rozeslalo do nemocnic peníze na mimořádné odměny za první, jarní vlnu koronaviru, začátkem listopadu. Vyčlenilo na ně 11,5 miliardy a zdravotníci, kteří pracovali od března do května na plný úvazek, mohou dostat maximálně 75 tisíc korun hrubého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám