Hlavní obsah

Dienstbier: Nikdy jsem nechtěl sabotovat práce na služebním zákoně

– Praha
Novinky, Václav Lang

Nikdy jsem nechtěl sabotovat práce na služebním zákonu, hájí se ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier. Oznámil, že na přípravu komplexního pozměňovacího návrhu vyčlení dva lidi. Upozornil ale, že během dvou týdnů nemůže být zákon kvalitně zpracován.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Článek

„Nikdy, ani na vteřinu to nebylo tak, že bych jakkoli chtěl sabotovat další práce na služebním zákoně,“ prohlásil Dienstbier v pátek na úřadu vlády, poté, co mu bylo vytýkáno, že nechce nadále nést odpovědnost za služební zákon a nechce na jeho přetvoření vyčlenit své legislativce. Tvrdí, že už ve čtvrtek ráno nabídl ministerstvu vnitra součinnost s přípravou zákona a poskytl mu některé důležité dokumenty.

Upřesnil, že legislativní odbor úřadu vlády čítá pouze 19 členů a dopodrobna vylíčil široký seznam jejich povinností. Na základě toho se rozhodl poskytnout jednoho člověka z oddělení státní služby a jednoho z legislativního odboru. „To je v tuto chvíli maximum, co můžeme poskytnout, aniž bychom ohrozili plnění vlastních úkolů,“ zdůraznil.

Málo času na kvalitní právní normu

Trvá zároveň na tom, že se chce zbavit odpovědnosti za služební zákon v jeho nové podobě, neboť by zřejmě nebyl schopný ho naplno obhajovat. Také si není jist, zda je možné ho za stanovených 14 dní dobře připravit. „Takto složitý zákon nemůže být kvalitně zpracován během dvou týdnů ani těmi nejlepšími legislativci,“ varoval.

Pohrozil, že se můžou protáhnout lhůty a zpozdit příprava různých záležitostí spojených s přijetím služebního zákona, takže je možné, že budou v návaznosti na to zpožděny i evropské dotace.

Na pravou míru také uvedl dopolední spor s premiérem Bohuslavem Sobotkou, se kterým si velice razantně vyříkávali neshody právě kolem vládních legislativců. Dienstbier uvedl, že se nejednalo o konflikt, ale spíš o ujasňování celé záležitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám